Bevezetés

A gerincvelő-sérülések hatása a húgyhólyagra

A húgyhólyag problémák gyakori következményei a gerincvelő-sérülésnek. Megfelelő rutinnal és megfelelő eszközökkel azonban Ön átveheti az irányítást, és javíthat az életminőségén. A gerincvelő-sérülés következményei
Bezárás

A gerincvelő-sérülés következményei

A gerincvelő-sérülésen (SCI) átesettek körülbelül 80%-a veszíti el részlegesen vagy teljesen a húgyhólyag feletti kontrollt. Ennek uralkodó tünete a vizelési képtelenség, de a vizeletszivárgás is nagyon gyakori. Emellett az SCI-ben szenvedők 34%-ának vannak olyan fokú bélproblémái, amelyek a mindennapi életükre is kihatnak.

Fontos, hogy hatékonyan kezelje ezeket a problémákat, hogy elkerülje a kellemetlen szövődményeket, és biztosítsa, hogy ezek a lehető legkevésbé befolyásolják mindennapjait.  Íme, néhány megoldás az előforduló problémákra:

A húgyhólyagürítés képtelensége

A tiszta lecsapoló katéterezés hatékony hólyagkezelési módszer, amelynek lényege a húgyhólyag katéterrel történő rendszeres és teljes kiürítése.

 

Vizeletszivárgás

A vizeletkondom a szivárgó vizelet begyűjtésének hatékony eszköze fiúk és férfiak körében. A vizeletkondomot a hímvesszőn viselik, és egy, a lábhoz erősített vizeletgyűjtő zsákhoz csatlakoztatják.

 

Krónikus székrekedés, székletszivárgás

A megfelelő székelés helyreállításához gyakran elegendő egy hatékony székelési program betartása, amely székrekedés esetén anális irrigációs rendszer, székletszivárgás esetén pedig végbél dugó használatát jelenti.

 

Gerincvelő-sérülés – alapismeretek

A gerincvelő-sérülések (SCI) általában az érzékelés és mozgásképesség elvesztéséhez vezetnek, illetve tartósan bénulást okoznak a gerincvelő sérülés helyétől lefelé. A sérülés függvényében négy csoportra oszthatók:

 • Teljes tetraplégia (kvadriplégia): A mozgathatóság és érzékelés elvesztése mind a négy végtagban (azaz mindkét karban és lábban)
 • Részleges tetraplégia (kvadriplégia):  Mind a négy végtag érintett, azonban valamilyen fokú érzékelés és korlátozott mértékű akaratlagos izomkontroll megmarad
 • Teljes paraplégia: A mozgathatóság és érzékelés elvesztése a test alsó részében
 • Részleges paraplégia: Csak a test alsó része érintett, azonban valamilyen fokú érzékelés és korlátozott mértékű akaratlagos izomkontroll megmarad
Bezárás

Jó tudni

Hogyan kezelhetem a hólyagproblémáimat?

A problémája függvényében szüksége lehet lecsapoló katéter vagy vizeletkondom használatára. Bármelyikről is lenne szó, fontos az általános életminőség szempontjából olyan segédeszközt találnia, amely megfelel az igényeinek, és illik az életmódjához. Hogyan kezelhetők a hólyagproblémák?

A vizeletretenció kezelése

Ha Önnek hólyagürítési problémája van, jellemzően lecsapoló katétert fog használni. Az első lépés az, hogy találjon egy olyat, amelyik megfelel Önnek  és az életmódjának. Amint eldöntötte, hogy melyik katétert fogja használni, követnie kell a katéterezés gyakoriságára vonatkozó útmutatást.


Ha gyakoriak Önnél a húgyúti fertőzések, hasznos lehet a következők betartása:
Napközben igyon több folyadékot. Növelje a napi katéterezések gyakoriságát. Ha nem képes önállóan vizeletet üríteni, akkor napi 4-6 katéterezés javasolt. A katéterezést kizárólag tiszta kézzel és tiszta eszközökkel végezze. Vizsgálja felül a lecsapoló katéterezési technikáját. Ha a húgyúti fertőzések ezen útmutatások betartása ellenére sem szűnnek meg, forduljon orvoshoz.

 

A vizeletinkontinencia kezelése

A vizeletkondomokat számos vizeletinkontinenciával élő férfi használja eredményesen. Ezt a diszkrét, óvszerre emlékeztető eszközt a hímvesszőn viselik,  és hozzákapcsolnak egy, a lábon viselt gyűjtőzacskót.
Fontos, hogy megfelelő méretű vizeletkondomot használjon ‒ a megfelelő vizeletgyűjtő zsák mérete attól függ, hogy mekkora vizeletszivárgást tapasztal.

Bezárás

Gyakran ismételt kérdések

Itt válaszokat kaphat a gerincvelő-sérülésekkel és a húgyhólyaggal kapcsolatos gyakori kérdésekre. Gerincvelő sérüléssel és húgyhólyaggal kapcsolatos GYIK
Bezárás

Gerincvelő sérüléssel és húgyhólyaggal kapcsolatos GYIK

Miért okoz a gerincvelő sérülése hólyagproblémákat?

A vizeletet tároló húgyhólyag a központi idegrendszer szabályozása alatt áll. Ha Ön gerincvelő-sérülést szenvedett, akkor nagy valószínűséggel károsodtak a húgyhólyagot irányító idegek, és így a húgyhólyag működése is érintetté válik. Egyes emberek gyakori vagy sürgető vizelési ingerről számolnak be, mások vizeletszivárgást tapasztalnak, míg sokaknak a húgyhólyag kiürítése okoz nehézséget.

 

Hogyan befolyásolhatják a hólyagproblémák az életmódot?

Ha a húgyhólyag nem ürül ki rendszeresen, az fertőzéseket okozhat. Ezek a húgyhólyagban keletkeznek, de továbbterjedhetnek a vesére, és súlyos vesekárosodást okozhatnak. A húgyhólyagban maradt kis mennyiségű vizelet is okozhat fertőzéseket.


Másrészt, ha nem tudja szabályozni a vizelési ingert, szivárgást tapasztalhat. Ez kellemetlen szagok kialakulásához vezethet, ami szégyenérzetettel jár. Éppen ezért úgy kell törődnie húgyhólyagjával, hogy az a lehető legkisebb kihatással legyen a mindennapjaira.

 

Mit tehetek a hólyagproblémáim leküzdése érdekében?

Számos módszer és eszköz áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek hólyagproblémái kezelésében. Közéjük tartoznak a katéterek, a vizeletkondomok (férfiaknak) és a nedvszívó termékek. Keresse meg a megfelelő eszközt, vagy kérjen tanácsot ügyfélszolgálatunktól.

 

Mi a katéter?

A katéter a húgyhólyag teljes kiürítésének biztosítására használható. A katéter vékony, hajlékony cső, amelyet a húgycsövön keresztül vezetnek fel a húgyhólyagba, és amely lehetővé teszi a vizelet elvezetését.

 

Miért fontos a húgyhólyag kiürítése?

Ha nem üríti rendszeresen a húgyhólyagját, az fertőzésekhez vezethet. Ezek a húgyhólyagban keletkeznek, de továbbterjedhetnek a vesére, és súlyos vesekárosodást okozhatnak. A húgyhólyagban maradt kis mennyiségű vizelet is okozhat fertőzéseket.

 

Elég csak reggel és este kiürítenem a húgyhólyagomat?

Nem. Kövesse az orvosa által előírt használati előírást. Általános szabály, hogy a húgyhólyagot naponta legalább 4-6-szor ki kell üríteni.

 

Nem ihatnék kevesebbet, hogy ne kelljen olyan gyakran kiürítenem a húgyhólyagomat?

Nem. Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon. Ez tisztán és egészségesen tartja a húgyúti rendszert.

 

Mi történik, ha a vizelet zavaros, vagy sötét és furcsa szagú?

Előfordulhat, hogy fertőzés lépett fel. Beszéljen az orvosával.

 

Fájdalommal jár a katéterezés?

Nem. A katéter becsúszásakor esetleg enyhe nyomás érezhető. Ha kényelmetlen érzést tapasztal, vagy a katéter becsúsztatása nehézségekbe ütközik, tartson rövid szünetet. Próbáljon ellazulni: vegyen egy mély lélegzetet, vagy köhintsen. Ha ezt fájdalmasnak találja, beszéljen az orvosával.

 

Mi történik, ha gyakran van húgyúti fertőzésem?

A lecsapoló katéter használata növeli a húgyúti fertőzések kockázatát. Ugyanakkor a más típusú, például állandó (benn maradó) katéterekkel szemben a lecsapoló katéterek esetében kisebb a húgyúti fertőzések kialakulásának valószínűsége. Módszerek a húgyúti fertőzések kockázatának csökkentésére:

 • Fogyasszon több folyadékot napközben – a lényeg az, hogy átmossa a húgyúti rendszert, feltéve, hogy továbbra is katéterezést végez
 • Minden katéterezéskor ellenőrizze, hogy teljesen kiürült-e a húgyhólyagja
 • Növelje a napi katéterezések számát
 • A katéterezést tiszta kézzel és tiszta eszközökkel végezze
 • Vizsgálja felül a lecsapoló katéterezési technikáját (az animációra mutató hivatkozás helye) 

 

Mit tegyek, ha továbbra is vizeletszivárgásom van?

A vizeletszivárgásnak különböző okai lehetnek: 

 • Vizeletszivárgást húgyúti fertőzés is okozhat. Fertőzés gyanúja esetén forduljon orvoshoz. A jellemző tünetek a következők:
  • Sötét színű és erős szagú vizelet
  • Zavaros vizelet
  • Véres vizelet
  • Láz, izzadás
  • Húgyhólyag görcsök
  • Fokozott izom-összehúzódások a lábszárban 
 • Vizeletszivárgás amiatt is bekövetkezhet, ha nem végzik elég gyakran (naponta kevesebb mint négy alkalommal) a katéterezést. A következőket kell tennie:
  • Vegye fontolóra a gyakoribb katéterezést, hogy elkerülje a húgyhólyagban fellépő nyomásnövekedést
  • Minden katéterezéskor ellenőrizze, hogy teljesen kiürült-e a húgyhólyagja
  • Vizsgálja felül a lecsapoló katéterezési technikáját
  • Ha naponta hétnél többször végez katéterezést, és mégis vizeletszivárgási gondjai vannak, ajánlatos felkeresnie az orvosát
 • A szivárgás oka az is lehet, hogy akaratlan húgyhólyag görcsei/-összehúzódásai vannak (amelyeknél nem fertőzés áll a háttérben). A következőket kell tennie:
  • Beszéljen orvosával a húgyhólyagot ellazító gyógyszerek alkalmazásának lehetőségéről 

Ha főleg testgyakorlás közben lép fel szivárgás, vegye fontolóra a testgyakorlást megelőző katéterezést. 

Bezárás

Húgyúti fertőzések

Katéterhasználat során normális, ha húgyúti fertőzések lépnek fel. Egyesek sokkal gyakrabban szenvednek ettől, mint mások, de a kockázat néhány egyszerű szokás betartásával csökkenthető. A húgyúti fertőzések elkerülése és megelőzése

A húgyúti fertőzés a húgyutakban (a húgyúti rendszert alkotó szervek sorozatában) jelentkező fertőzés. A baktériumok jelenléte viszonylag gyakori a húgyutakban, és nem feltétlenül jelent problémát. Ha azonban a baktériumok száma megnő, és egy bizonyos szintet elérve elszaporodnak, húgyúti fertőzést okozhatnak, ami kezelést igényel.

A húgyúti fertőzések tünetei

A húgyúti fertőzés tünetei sokfélék; akár enyhék is lehetnek. Közéjük tartoznak a következők:

 • Sötét színű és erős szagú vizelet
 • Zavaros vizelet
 • Véres vizelet
 • Láz, izzadás
 • Húgyhólyag görcsök
 • Fokozott izom-összehúzódások a lábszárban

Ha bármelyiket tapasztalja a felsorolt tünetek közül, forduljon orvoshoz.

A húgyúti fertőzések elkerülése

Bár nincs egyértelmű megoldás a húgyúti fertőzések elkerülésére, számos

egyszerű óvintézkedés létezik, amelyek segíthetnek a visszatérő fertőzések megelőzésében és elkerülésében: 

 • Bőséges folyadékbevitel – legalább napi 1,5 liter
 • Megfelelő személyes higiénia – különösen katéterezés közben
 • Katéterezési szokások – a húgyhólyag teljes kiürítése rendszeresen
 • Egészséges emésztés – a megfelelő székelés csökkentheti a húgyúti fertőzések kockázatát

A használt katéter típusának módosítása szintén segíthet a fellépő húgyúti fertőzések számának csökkentésében.

Bezárás

Segítség gyermekeknek a hólyagürítésben

Mivel minden gyermek más és más, fontos a mindenkori személyes igényeinek megfelelő katétert választani. Amint készen állnak erre, segítheti gyermekét, hogyan viselkedjen felelősségteljesen a hólyagürítéssel kapcsolatban. Segítsen gyermekének a húgyhólyag ürítésében
Bezárás

Címsor szövege

Katéter használata gyermeke húgyhólyagjának ürítéséhez


Nagyjából ötéves korig kell segítenie gyermekének a vizelésben. A nyitott gerinccel (spina bifida) élő gyermekek többsége nem tudja természetes úton üríteni húgyhólyagját, ezért katétert kell használni, amely a húgycsövön át a húgyhólyagba felvezetendő vékony műanyag cső. Ez egy egyszerű és fájdalommentes eljárás.
 
Miért olyan fontos a húgyhólyag ürítése?


Fontos, hogy Ön és gyermeke is megértse, miért is olyan fontos a húgyhólyag ürítése, illetve azt is, hogy a helyes gyakorlatot elsajátítsák.

A szakszerű húgyhólyagkezelés célja:


A vesekárosodás, illetve általában a fertőzések megelőzése. A vizelet-visszatartási képesség (kontinencia) elérése. A gyermek életminőségének javítása. Segítség a gyermeknek az önállóvá válás elérésében 
Ha a gyermek húgyhólyagja nincs rendszeresen kiürítve, ez fertőzéseket okozhat. A húgyhólyagban maradt kis mennyiségű vizelet is okozhat fertőzéseket.
 
Kezdeti lépések


A hólyagürítés elkezdése előtt mindig egyeztessen egy szakorvossal, hogy megkapja a szakszerű katéter-használatra vonatkozó utasításokat.
A kezelő szakorvossal együtt eldöntik majd, hogy milyen típusú katéter felel meg leginkább gyermekének, illetve megtervezik, hogy milyen gyakran történjen a katéterezés. A húgyhólyagot általában naponta 4-6-szor szükséges üríteni – ez a folyadékbevitel és a fizikai aktivitás függvényében változhat.
Kiegészítésképpen használja az ezen az oldalon található animációs felhasználói útmutatókat, amelyek gyakorlati áttekintést nyújtanak a katéterezésről. Válassza ki azt, amelyik a legjobban megfelel a gyermekének:
 
A Coloplast egy lépésről lépésre haladó útmutatót is biztosít, amelyet kinyomtathat és magával vihet az illemhelyre (pdf, 1 MB).

Segítsen gyermekének a tanulásban
Amikor a gyermek magától is érdeklődni kezd – ez nagyjából három és öt éves kora között várható – fokozatosan el lehet kezdeni megtanítani, hogyan tudja saját magát megkatéterezni. A Coloplast kifejlesztette a Wee kártyajátékot, hogy a tanulás szórakoztató legyen Önnek és gyermekének.

Bezárás
Bezárás

Ingyenes kiszállítás

Köszönjük hogy hozzánk fordult

Megkaptuk

Desctop verzió