Bevezetés

A sclerosis multiplex hatása a húgyhólyagra

A sclerosis multiplexben (SM) szenvedők közül sokaknál előfordul, hogy a betegség a húgyhólyagjukra is kihat. Azonban léteznek olyan hatékony, bár természetesen korántsem ideális módszerek a problémák leküzdésére, hogy Ön ura maradhasson a helyzetnek. A sclerosis multiplex következményei

A húgyhólyag

A sclerosis multiplex (SM) tünetei egyénenként változnak, de az érintettek több mint 50%-a tapasztal hólyagproblémákat. A jellemző tünetek közé tartoznak a következők: 

 • Gyakoribb vagy sürgetőbb vizelési inger
 • Húgyhólyag-ürítési nehézség
 • Alkalmankénti vizeletinkontinencia

A fenti tünetek a sclerosis multiplex első tünetei is lehetnek, de akár a betegség folyamán is kialakulhatnak.

Gondoskodás a húgyhólyagjáról 

A kellemetlen szövődmények elkerülése és az életminőség javítása érdekében fontos, hogy gondoskodjon a húgyhólyagjáról. A következő rész olyan gyakorlati tanácsokat ír le, amelyek hasznosak lehetnek:

 

A húgyhólyag kiürítésének képtelensége

Olyan emberek számára, akik képtelenek kiüríteni a húgyhólyagjukat, a tiszta lecsapoló katéterezést tartják etalonnak.

 

Vizeletszivárgás

A vizeletkondomok  a fiúk és férfiak körében jelentenek hatékony módszert a vizeletszivárgás kezelésében.

 

Sclerosis multiplex - tények
Az SM egy úgynevezett autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer megtámadja az adott személy saját sejtjeit. Az SM a központi idegrendszert támadja meg. Az SM-ben szenvedő nők és férfiak aránya mintegy 2 az 1-hez.  Az SM fokozatosan vezethet a következők kialakulásához:

 • Húgyhólyag- és bélpanaszok
 • Mozgásbeli korlátozottság
 • Fáradékonyság
 • Kognitív hanyatlás
Bezárás

Jó tudni

Gyakran ismételt kérdések az SM-mel kapcsolatban

A sclerosis multiplex a test több funkcióját is érintheti, így a húgyhólyagot is. Itt a leggyakrabban ismételt kérdéseket ismertetjük, és néhány választ is adunk. A sclerosis multiplexszel kapcsolatos GYIK

A húgyhólyag

Miért okoz a sclerosis multiplex hólyagproblémákat?

A vizeletet tároló húgyhólyag a központi idegrendszer szabályozása alatt áll. Mivel a sclerosis multiplex az idegeket támadja meg, a hólyag működése is zavart szenvedhet. Egyesek gyakori vagy sürgető vizelési ingerről számolnak be, mások hólyagürítési nehézséget tapasztalnak. A betegek egy részénél vizelet inkontinencia jelentkezhet.

Milyen hatással lehetnek a hólyagproblémák az egészségemre?
Ha a húgyhólyag nem ürül ki rendszeresen, az fertőzéseket okozhat. A húgyhólyagban keletkeznek, de továbbterjedhetnek a vesére, és súlyos károsodást okozhatnak, ami a vesék megbetegedéséhez vezethet. A húgyhólyagban maradt kis mennyiségű vizelet is okozhat fertőzéseket.

Ha pedig nem tudja szabályozni a vizelési ingert, akaratlan vizeletszivárgása is lehet. Ha megtalálja a megoldást arra, hogyan veheti át az irányítást a hólyagproblémái felett, azzal segíthet az egészsége és magabiztossága megőrzésében.

Mit tehetek a hólyagproblémáim leküzdése érdekében?
Számos módszer és eszköz áll rendelkezésre, például katéterek, vizeletkondomok (férfiaknak) és nedvszívó termékek. Segítség a megfelelő termék megtalálásához.

Mi a katéter?
A katéter egy vékony, hajlékony cső, amelyet a húgycsövön keresztül vezetnek fel a húgyhólyagba, hogy lehetővé tegyék a vizelet elvezetését.

Fájdalommal jár a katéterezés?
Nem. A katéter becsúszásakor esetleg enyhe nyomás érezhető. Ha kényelmetlen érzést tapasztal, vagy a katéter becsúsztatása nehézségekbe ütközik, tartson rövid szünetet. Próbáljon ellazulni: vegyen egy mély lélegzetet, vagy köhintsen. Ha ezt fájdalmasnak találja, beszéljen az orvosával.

Elég csak reggel és este kiürítenem a húgyhólyagomat?
Nem. Kövesse az orvosa által előírt használati előírást. Általános szabály, hogy a húgyhólyagot naponta legalább 4-6-szor ki kell üríteni.

Nem ihatnék kevesebbet, hogy ne kelljen olyan gyakran kiürítenem a húgyhólyagomat?
Nem. Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon. Ez tisztán és egészségesen tartja a húgyúti rendszert.

Mi történik, ha a vizelet zavaros, vagy sötét és furcsa szagú?
Előfordulhat, hogy fertőzés lépett fel. Beszéljen az orvosával.

Mi történik, ha gyakran van húgyúti fertőzésem?
A lecsapoló katéter használata növeli a húgyúti fertőzések kockázatát. Ugyanakkor a más típusú, például állandó (benn maradó) katéterekkel szemben a lecsapoló katéterek esetében kisebb a húgyúti fertőzések kialakulásának valószínűsége. Módszerek a húgyúti fertőzések kockázatának csökkentésére:

 • Fogyasszon több folyadékot napközben – a lényeg, hogy átmossa a húgyúti rendszert, feltéve, hogy továbbra is végzi a katéterezést.
 • Minden katéterezéskor ellenőrizze, hogy teljesen kiürült-e a húgyhólyagja
 • Növelje a napi katéterezések számát
 • A katéterezést kizárólag tiszta kézzel és tiszta eszközökkel végezze
 • Vizsgálja felül a lecsapoló katéterezési technikáját (az animációra mutató hivatkozás helye)

 Mit tegyek, ha továbbra is vizeletszivárgást tapasztalok?
A vizeletszivárgásnak különböző okai lehetnek:

 • Vizeletszivárgást húgyúti fertőzés is okozhat; keresse fel az orvosát, ha gyanítja, hogy ez Önnél is fennáll. A jellemző tünetek a következők:
  • Sötét színű és erős szagú vizelet
  • Zavaros vizelet
  • Véres vizelet
  • Láz, izzadás
  • Húgyhólyag görcsök
  • Fokozott izom-összehúzódások a lábszárban
 • Ha Ön napi négy alkalomnál ritkábban katéterez, a szivárgás amiatt is bekövetkezhet, hogy nem végez eléggé gyakran katéterezést.
  • Vegye fontolóra a gyakoribb katéterezést, hogy elkerülje a húgyhólyagban történő nyomásnövekedést
  • Minden katéterezés alkalmával győződjön meg róla, hogy húgyhólyagja teljesen kiürült. Vizsgálja felül a lecsapoló katéterezési technikáját (animációra mutató hivatkozás)
  • Ha naponta több mint hét alkalommal végez katéterezést, és továbbra is vizeletszivárgási gondjai vannak, ajánlatos orvoshoz mennie (lásd lejjebb)
 • A szivárgás oka az is lehet, hogy akaratlan húgyhólyag görcsei/-összehúzódásai vannak (amelyeknél nem fertőzés áll a háttérben).
  Beszéljen orvosával arról a lehetőségről, hogy húgyhólyagot ellazító gyógyszereket írjon fel Önnek
 • Ha főleg testgyakorlás közben lép fel szivárgás, vegye fontolóra a testgyakorlást megelőző katéterezést.
Bezárás
Bezárás

Ingyenes kiszállítás

Köszönjük hogy hozzánk fordult

Megkaptuk

Desctop verzió