Bevezetés

A spina bifida (nyitott gerinc), a húgyhólyag

A húgyhólyag feletti kontroll a születéstől kezdve segíthet a spina bifidával élők számára, hogy elkerüljék a potenciálisan súlyos szövődményeket. Tovább
Bezárás

A spina bifidával való együttélés hatása a húgyhólyagra

Mivel a spina bifidával élők többsége nehezen tudja megmondani, hogy mikor telt meg a húgyhólyagja, ezért gyakran okoz számukra nehézséget a vizeletürítés szabályozása.

Ezen tüneteket a születéstől kezdve kezelni kell a kellemetlen szövődmények, például a vesekárosodás, a húgyúti fertőzések és a hasi fájdalom elkerülése érdekében. A következő részben néhány megoldást ismertetünk: 

A húgyhólyag kiürítésének képtelensége

 • Tiszta lecsapoló katéter (CIC, clean intermittent catheter)

Szükség esetén a CIC-t már közvetlenül a születés után bevezetik a vesekárosodás megelőzése érdekében. Kezdetben a szülőknek kell elvégezniük a beavatkozást, de amint a gyermek képessé válik arra, neki kell átvennie a feladatot – erre általában 8-9 éves korban kerül sor.

 

Vizeletszivárgás

 • Vizeletkondomok 

Négyéves kor fölött a nadrágpelenka, nedvszívóbetét viselése rossz hatással lehet a közösségi életre; ebben az esetben a vizeletkondomok élhető alternatívát jelentenek a fiúk és férfiak körében.

 

 

A spina bifida (nyitott gerinc) számokban

A spina bifida a gerinc születési rendellenessége. A spina bifidával született gyermekek száma csökkenőben van, mivel egyre több nő szedi a teherbe esés előtt és után a folsavat, illetve szűrőprogramok segítik az állapotnak a terhesség korai szakaszában történő azonosítását.  Európában 10 ezer gyermekből megközelítőleg négy születik spina bifidával.

Bezárás

Jó tudni

Gondoskodás a húgyhólyagról csecsemőkortól a serdülőkorig

A spina bifidával élő gyermekek katéter használatával tudják kiüríteni húgyhólyagjukat. A gyermek növekedésével párhuzamosan, illetve a húgyhólyag egészségének megőrzésének érdekében időről időre szükség lehet az segédeszköz váltásra. Nyitott gerincű gyermekek hólyagproblémái
Bezárás

Gondoskodás a húgyhólyagról csecsemőkortól a serdülőkorig

A hólyagürítési rutin fontossága

A jó egészségi állapot és a gyermek gyorsabb önállósulása szempontjából egyaránt fontos a megfelelő hólyagellátási rutin.

A megfelelő hólyagellátási rutin célja:

 • A vesekárosodás, illetve általában a fertőzések megelőzése
 • A vizelet-visszatartási képesség (kontinencia) elérése
 • A gyermek életminőségének javítása
 • Segítségnyújtás az önállóság elérésében

Felelősségvállalás

Amint a gyermek magabiztossá válik a húgyhólyag katéterrel történő kiürítésében, engedje meg neki, hogy átvállalja a felelősséget. Lehetséges, hogy a fiatalabb korában jól bevált katéter már nem a legjobb választás.

Amikor az eszköz kiválasztásáról beszélgetnek az orvossal, fontos kihangsúlyoznia, hogy gyermeke számára mely eszköztulajdonságok a fontosak. Arról se feledkezzen meg, hogy minden új eszköznek megfelelően kell illenie gyermeke életmódjához.

Az eszköz mindig legyen:

 • Biztonságos és megbízható megoldás
 • Könnyen használható
 • Jól használható a mindennapi életben

Biztonságos és megbízható

A biztonság a kulcsfontosságú tényező a katéter kiválasztásánál. Vegye figyelembe a következőket:

 • Teljesen és gyorsan/hatásosan kiüríti a húgyhólyagot?
 • Rendelkezik gyári bevonattal, amely simává teszi, illetve a csomagolás megfelelően védi-e a bevonatot a tárolás és szállítás során?
 • Tartalmaz bármit, amire gyermeke allergiás, vagy olyan anyagokat, amelyek árthatnak gyermekének (pl. műanyag lágyítók)?

Könnyű használat

Amennyiben a katéter egyszerűen használható, gyermeke hamarabb tudja majd átvállalni a felelősséget, a húgyhólyag kiürítéséhez szükséges idő pedig minimálisra csökken. Vegye figyelembe a következőket:

 • A katéter azonnal felhasználható, vagy pl. gél alkalmazását igényli?
 • A katéter használata magától értetődő/mindössze pár lépésből áll?

Illik gyermeke életmódjához

Ennek óriási hatása van a terápiás együttműködésre – ha egy katéter nem illik a gyermek életmódjához, megnő a kockázata annak, hogy nem üríti ki naponta 4-6 alkalommal a húgyhólyagot, és ez fertőzésekhez, illetve egyéb súlyos állapotokhoz vezethet. Néhány megfontolandó tényező:

 • A katéter a méretéből és formájából adódóan hajlítható, diszkrét, és így senki sem veszi észre a táskában vagy zsebben, különösen utazáskor?
 • Gyermekének szüksége lesz különböző kiegészítők (hosszabbító csövek, vizeletgyűjtő zsákok, applikátorok stb.) használatára, és nehézséget jelenthet ezek alkalmazása/összeszerelése?
 • Segítő igénybe vétele Ha valakinek rossz a kézügyessége, bizonyos eszközök használata esetén segítségre lesz szüksége. Más eszközök alkalmasabbak a kevésbé ügyes kezűek számára, és természetes módon biztosítanak nagyobb szabadságot az adott személynek.

Ahogy a gyermek kamaszodik, nehezebb lehet a nem megfelelő hólyagellátási rutin korrigálása, mivel egyre ritkábban jár orvoshoz. Ez a fertőzések kialakulásának fokozott kockázatához vezethet, így fontos, hogy gyermek tovább alkalmazza jól bevált szokásait.


Minél diszkrétebb, annál jobb

Egy fiatal sem akarja, hogy kilógjon a sorból, ezért fontos, hogy a katéterezési rutinjukkal ne hívják fel magukra a figyelmet. A katéternek diszkrétnek és gyorsan, illetve könnyen használhatónak kell lennie.

Ha egy eszköz nagyméretű, gyógyászati megjelenésű, vagy nehéz előkészíteni, a fiatal úgy dönthet, hogy inkább kihagyja a társasági összejöveteleket, vagy inkább nem üríti a hólyagját, amikor nincs otthon, amivel a húgyúti rendszer károsodását kockáztatja.

Manapság számos, a fenti igényeket kielégítő eszköz áll rendelkezésre. Egy ilyen jellegű eszköz előnyei például a következők:

 • Azonnal használható (nincs szükség síkosítóra)
 • Nem gyógyászati megjelenésű (szín és forma)
 • Magától értetődő a használata (néhány lépés és egyszerű előkészítés)
 • Könnyen és diszkréten szállítható
 • Készletben kapható (nincs szükség további kiegészítőkre, ha Ön nem tud illemhelyre menni)

A Coloplast széles katéterválasztékot kínál.

Bezárás

Gyakran ismételt kérdések a húgyhólyaggal kapcsolatban

A spina bifida befolyásolhatja a húgyhólyag feletti kontrollt. Itt a problémával kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket ismertetjük, és válaszokat is adunk rájuk. A spina bifidával kapcsolatos GYIK

A húgyhólyag

 

Miért okoz a spina bifida hólyagproblémákat?

A vizeletet tároló húgyhólyag a központi idegrendszer szabályozása alatt áll. Mivel a spina bifida az idegek károsodását okozza, a húgyhólyagfunkció is érintett lehet. Egyesek gyakori vagy sürgető vizelési ingerről számolnak be, mások vizeletszivárgást tapasztalnak, míg a többieknek nehézséget okoz a húgyhólyag kiürítése.


Milyen hatással lehetnek a hólyagproblémák az egészségre?

Ha a húgyhólyag nem ürül ki rendszeresen, az fertőzéseket okozhat. Ezek a húgyhólyagban keletkeznek, de továbbterjedhetnek a vesére, és vesekárosodást okozhatnak. A húgyhólyagban maradt kis mennyiségű vizelet is okozhat fertőzéseket.

Ha pedig nem tudja szabályozni a vizelési ingert, akaratlan vizeletszivárgása is lehet. Ha megtalálja a megoldást arra, hogyan veheti át az irányítást a hólyagproblémái felett, azzal segíthet az egészsége és magabiztossága megőrzésében.


Mit tehetek a hólyagproblémáim leküzdése érdekében?

Számos módszer és eszköz áll rendelkezésre, például katéterek, vizeletkondomok férfiaknak és nedvszívó eszközök. Forduljon ügyfélszolgálatunkhoz, hogy segítséget kapjon a szükségleteinek megfelelő termék megtalálásában.


Mi a katéter?

A katéter egy vékony, hajlékony cső, amelyet a húgycsövön keresztül vezetnek fel a húgyhólyagba, hogy lehetővé tegyék a vizelet elvezetését.


Fájdalommal jár a katéterezés?

Nem. A katéter becsúszásakor esetleg enyhe nyomás érezhető. Ha kényelmetlen érzést tapasztal, vagy a katéter becsúsztatása nehézségekbe ütközik, tartson rövid szünetet. Próbáljon ellazulni: vegyen egy mély lélegzetet, vagy köhintsen. Ha ezt fájdalmasnak találja, beszéljen az orvosával.


Elég csak reggel és este kiürítenem a húgyhólyagomat?

Nem. Kövesse az orvosa által előírt használati előírást. Általános szabály, hogy a húgyhólyagot naponta legalább 4-6-szor ki kell üríteni.


Nem ihatnék kevesebbet, hogy ne kelljen olyan gyakran kiürítenem a húgyhólyagomat?

Nem. Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon. Ez tisztán és egészségesen tartja a húgyúti rendszert.


Mi történik, ha a vizelet zavaros, vagy sötét és furcsa szagú?

Előfordulhat, hogy fertőzés lépett fel. Beszéljen az orvosával.


Mi történik, ha gyakran van húgyúti fertőzésem?

A lecsapoló katéter használata növeli a húgyúti fertőzések kockázatát. Ugyanakkor a más típusú, például állandó (benn maradó) katéterekkel szemben a lecsapoló katéterek esetében kisebb a húgyúti fertőzések kialakulásának valószínűsége. Módszerek a húgyúti fertőzések kockázatának csökkentésére:

 • Fogyasszon több folyadékot napközben – a lényeg, hogy átmossa a húgyúti rendszert, feltéve, hogy továbbra is végzi a katéterezést.
 • Minden katéterezéskor ellenőrizze, hogy teljesen kiürült-e a húgyhólyagja
 • Növelje a napi katéterezések számát
 • A katéterezést kizárólag tiszta kézzel és tiszta eszközökkel végezze
 • Vizsgálja felül a lecsapoló katéterezési technikáját 

 

Mit tegyek, ha továbbra is vizeletszivárgást tapasztalok?

A vizeletszivárgásnak különböző okai lehetnek:

 • Vizeletszivárgást húgyúti fertőzés is okozhat; keresse fel az orvosát, ha gyanítja, hogy ez Önnél is fennáll. A jellemző tünetek a következők:
  • Sötét színű és erős szagú vizelet
  • Zavaros vizelet
  • Véres vizelet
  • Láz, izzadás
  • Húgyhólyag görcsök
  • Fokozott izom-összehúzódások a lábszárban
 • Ha Ön napi négy alkalomnál ritkábban katéterez, a szivárgás amiatt is bekövetkezhet, hogy nem végez eléggé gyakran katéterezést.
  • Vegye fontolóra a gyakoribb katéterezést, hogy elkerülje a húgyhólyagban történő nyomásnövekedést
  • Minden katéterezés alkalmával győződjön meg róla, hogy húgyhólyagja teljesen kiürült. Vizsgálja felül a lecsapoló katéterezési technikáját (animációra mutató hivatkozás)
  • Ha naponta több mint hét alkalommal végez katéterezést, és továbbra is vizeletszivárgási gondjai vannak, ajánlatos orvoshoz mennie (lásd lejjebb)
  • A szivárgás oka az is lehet, hogy akaratlan húgyhólyag görcsei/-összehúzódásai vannak (amelyeknél nem fertőzés áll a háttérben).
   • Beszéljen orvosával arról a lehetőségről, hogy húgyhólyagot ellazító gyógyszereket írjon fel Önnek
 • Ha főleg testgyakorlás közben lép fel szivárgás, vegye fontolóra a testgyakorlást megelőző katéterezést. 
Bezárás

A megfelelő segédeszköz megtalálása

A Coloplast a gyógyászati segédeszközök széles választékát kínálja, hogy segítsen Önnek gyermeke húgyhólyag problémáinak kezelésében. Íme néhány javaslat azzal kapcsolatban, hogy mire figyeljen oda a megfelelő eszköz kiválasztásakor. A megfelelő segédeszköz megtalálása

Hólyagkezelés

Segédeszközök, amelyek segítségével kezelhetők a hólyagproblémák: 

Mire figyeljen a katéter kiválasztásakor?

A megfelelő katéter megtalálása nagyon fontos, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenség árán biztosíthassuk a húgyhólyag biztonságos és hatékony ürítését.

Amikor a segédeszköz kiválasztásáról beszél az orvossal, számoljon be az életstílusáról, az aggályairól, a speciális szükségleteiről is.

Egy katéter kiválasztásakor a következőkre kell figyelnie: 

 • Biztonság
 • Könnyű használat
 • Hogy mennyire illik Önhöz és az életstílusához
Bezárás
Bezárás

Ingyenes kiszállítás

Köszönjük hogy hozzánk fordult

Megkaptuk

Desctop verzió