Bevezetés

Itt a sztómával való együttélésre, illetve arra vonatkozóan talál információkat, hogyan őrizze meg a sztóma környéki bőr egészségét, emellett pedig olyan hasznos online eszközöket is talál, amelyekkel meggyőződhet arról, hogy továbbra is a megfelelő terméket használja-e fennálló problémája megoldására.

Tapasztalat a sztómával való együttélésben

A sztóma környéki bőr egészségének megőrzése

A sztóma környéki bőr egészségének megőrzése

A sztóma, illetve a körülötte található bőr gondozása biztosítja a sztómazsák optimális teljesítményét. Segít abban, hogy Ön minden helyzetben biztonságban és magabiztosnak érezze magát. Hogyan őrizze meg bőre és a sztóma egészségét?
Bezárás

A sztóma környéki bőr egészségének megőrzése

A sztómával élő emberek többsége olykor bőrirritációt tapasztal. Az irritáció azonban a bőr abnormális állapota. Ahhoz, hogy a sztómazsák kényelmes és gond nélkül viselhető legyen, fontos a bőrirritáció megelőzése és az adott bőrterület egészségének megőrzése.

 

Az irritációs körforgás

A szivárgás ahhoz vezet, hogy a sztóma végterméke és a bőr érintkezik és ez irritációt okoz. A probléma az, hogy a bőr irritált állapotában a zacskó tapadó felszíne nem illeszkedik tökéletesen, így a végtermék továbbra is szivárog. Ezzel létrejön a szivárgás és a bőrirritáció ördögi köre.


A sztóma környéki bőr egészségéhez vezető hat lépés a következő:

 1. Győződjön meg arról, hogy a bőre tiszta és teljesen száraz-e, mielőtt felhelyezi a zacskó tapadó részét.
 2. Úgy vágja ki a tapadó felszínen a nyílást, hogy az pontosan illeszkedjen a sztóma átmérőjéhez. A műtét után normális jelenség a testalkat változása. Fontos, hogy folyamatosan ellenőrizze azt, hogy a méretsablon mérete és formája megfelel-e a sztómáénak. Ezt úgy teheti meg, hogy a sablon nyílását a sztóma fölé helyezi, így látni fogja, hogy a nyílás tökéletesen illeszkedik-e.
 3. Rendszeresen ellenőrizze a sztóma méretét, különösen, ha sérve van.
 4. Ügyeljen arra, hogy a tapadó rész szorosan illeszkedjen bőréhez; ennek érdekében finoman szorítsa oda a kezével.
 5. Ha viszkető vagy kellemetlen érzést tapasztal, azonnal cserélje ki a sztóma eszközét.
 6. Győződjön meg arról, hogy a testalkatának leginkább megfelelő sztóma eszközt és tartozékokat használja.
Bezárás
Megbirkózás a sztóma zacskóval kapcsolatos problémákkal, a felfújódással és a pancaking jelenséggel

Megbirkózás a sztóma zacskóval kapcsolatos problémákkal, a felfújódással és a pancaking jelenséggel

A felfújódás és a pancaking jelenség a sztómazsák használata során olykor fellépő kellemetlen problémák. Ön azonban tehet bekövetkezésük ellen. Ha tovább olvas, többet megtudhat ezekről a problémákról, illetve arról, hogyan kezelje azokat. Tovább
Bezárás

Megbirkózás a sztóma zacskóval kapcsolatos problémákkal, a felfújódással és a pancaking jelenséggel

Felfújódás akkor következik be, amikor a sztómazacskóban gázok gyűlnek fel, és ballonszerűen felfújják azt. A zacskók szénszűrőkkel vannak ellátva, amelyek segítenek a bélgázok kezelésében úgy, hogy szagtalanítják és kiengedik azokat a zsákból. Ám ha a szűrő nem birkózik meg a termelt gázokkal, vagy ha a sztómából származó végtermék eláztatja vagy elzárja, a zacskó telítődhet a gázokkal.

Mit tehet a felfújódás megelőzése érdekében?
A felfújódás megelőzésének egyik legfontosabb módja az emésztőrendszer által termelt gázok mennyiségének csökkentése. Az étel alapos megrágása valóban segít, akárcsak azon ételek és italok elkerülése, amelyekről tudja, hogy puffadást okoznak. Ilyenek például a diófélék, a babfélék, a szénsavas italok vagy a pezsgő.

Ha a felfújódás bekövetkezne, az illemhelyre vonulva kiengedheti a gázt a zsákból, ha nyitott zsákot vagy kétrészes sztómazacskót használ. Úgy segíthet még a felfújódás megelőzésében, hogy szükség esetén kicseréli a zacskót. Végül pedig kipróbálhat egy más típusú sztómazacskót, illetve más filter típust .

A pancaking jelenség akkor következik be, amikor vákuum alakul ki a sztómazsákban, és a zacskó összetapad. Ez megakadályozza, hogy a végtermék a zacskó aljába jusson, és elzárhatja a szűrőt. Ilyenkor fennáll a zacskó hasfali leválásának kockázata.

Mit tehet a pancaking jelenség megelőzése érdekében?
A zacskó felhelyezés előtti felfújása segít a vákuum kialakulásának megelőzésében. Emellett egy kevés, a zacskóba cseppentett olaj vagy síkosító elősegíti a végtermék lejutását a zacskó aljába.

Bezárás
Bőrirritáció a sztóma körül

Bőrirritáció a sztóma körül

A sztóma körüli bőrirritációt általában a sztómazacskó tapadó felszíne alá beszivárgó végtermék okozza. Ez kényelmetlen, és akadályozhatja a zacskó megfelelő működését. Ha tovább olvas, megtudhatja, mit kell tennie, ha ez bekövetkezne. A sztóma környéki bőr
Bezárás

Bőrirritáció a sztóma körül

A sztóma környéki bőrnek a test többi részén lévő bőrhöz kell hasonlítania. A tapadó felszín eltávolítása után közvetlenül a bőre kissé bepirulhat, de ha ez nem múlik el, vagy ha a bőr megsérült vagy károsodott, az bőrirritációra utalhat.

Mit kell tennem? 

 • Távolítsa el a tapadó részt, és ellenőrizze a hátulját. Van rajta bármilyen jele a székletnek vagy vizeletnek, amely irritációt okozhatott?
 • Van bármilyen irritáció vagy károsodás a sztóma körül, amely megfelel annak, amit a tapadó felszínen látható?
 • Mennyire jól illeszkedik a zacskó a sztóma körül? Ki van téve a bőr a sztómából származó végterméknek a pontatlan illeszkedés miatt? Ellenőrizze a sztóma átmérőjét és formáját; így megállapíthatja, hogy a kivágási sablonja megfelelő méretű és formájú-e. Sablonként használja a zacskót védő fóliát, és szükség esetén úgy vágja ki a tapadó felszínen a nyílást, hogy annak átmérője és formája pontosan illeszkedjen.
 • Hol helyezkedik el a sztómanyílás a bőr felszínéhez képest? A bőrfelszín fölött, azzal azonos szinten vagy alatta található? Ha a sztóma a bőrfelszínnel azonos szinten vagy az alatt, illetve egy mély redőben található, akkor önnek a testalkatához illó más típusú zacskóra vagy tartozékokra lehet szüksége. Az illeszkedés ellenőrzéséhez próbálja ki a Coloplast BodyCheck ellenőrző eszközt.
 • Felmaródott a tapadó felszín? Ha igen, a zacskót korábban ki kellett volna cserélni. Próbálja meg gyakrabban cserélni, vagy vegye fontolóra egy felmaródásnak ellenálló tapadó felszín használatát, ha addig nem használt ilyet.

Ha a bőrirritációt egyéb tényezők okozzák, vegye fel a kapcsolatot a sztómaápolójával vagy kezelőorvosával.

Válassza ki a testalkatának megfelelő típusú sztómaeszközt.

Bezárás
Bezárás

Ingyenes kiszállítás

Köszönjük hogy hozzánk fordult

Megkaptuk

Desctop verzió