Bevezetés

Megfelelő útmutatással és segédeszközökkel képesnek kell lennie arra, hogy úgy végezze a dolgát, mint korábban. Ebben a részben olyan információkat talál, amelyeknek célja, hogy ezt lehetővé tegyék az Ön számára. Az eszközökre vonatkozó információk mellett hasznos tippeket olvashat a szexualitással, bőre egészségének megőrzésével és a sztómával való együttélés egyéb kérdéseivel kapcsolatban. Emellett számos betegképviseleti szervezetre mutató hasznos hivatkozást is talál.

Az életmódra vonatkozó információk

Milyen lesz a sztóma kinézete a műtét utáni napokban, és milyen érzés lesz majd?

Milyen lesz a sztóma kinézete a műtét utáni napokban, és milyen érzés lesz majd?

A sztómaműtét utáni napok próbára tehetik. Egy zacskó lesz a hasfalára rögzítve, és rengeteg új dolgot kell megtanulnia. Itt az ideje, hogy megismerkedjen a sztómával. A sztómaműtét utáni napok
Bezárás

Milyen a kinézete a műtét után?

Amikor a műtét után felébred, ott lesz a testén az első zacskó. Feltehetően átlátszó lesz, hogy a nővérek könnyebben ellenőrizhessék a friss sztómát. Megtörténhet, hogy infúziók és dréncsövek is lesznek majd a testéhez rögzítve. Ez teljesen normális jelenség, és nagyon enyhe kellemetlenséget okoz majd az eltávolításuk.

A sztóma
A sztóma nedves, rózsaszínes-piros színű, és ki kell emelkednie a has felszínéből. Eleinte duzzadt is lehet, de idővel – általában 6-8 héttel a műtét után – csökken a mérete. A sztóma piros színű.  Azért ilyen, mert például a szájüreg belsejéhez hasonlóan ez is nyálkahártya. A sztóma érzéketlen, így az érintése egyáltalán nem fájdalmas.  Tisztítás során a sztóma enyhén vérezhet, legfőképpen kezdetben. Ez teljesen normális, és röviddel ezt követően a vérzésnek el kell állnia.

A sztóma a műtét után nem sokkal, általában néhány napon belül működni kezd. A béltartalom először híg, kellemetlen szagú folyadék lesz, mivel a belei egy ideje nem működnek rendesen. De ne aggódjon: ahogy visszaáll egy kiegyensúlyozottabb étrendre, a béltartalom állaga egyre szilárdabb lesz, és a szag is elmúlik. Orvosa jelzi majd Önnek, hogy mikor kezdhet el a megszokott módon étkezni és inni.

Kezdetben valószínűleg bizonyos mennyiségű hangos bélgáz távozik majd a sztómából – ez szintén teljesen normális jelenség. Az sem ritka, hogy olyan székelési ingert érez majd, mint a műtét előtt. Ez normális, és idővel csökkenni fog. Ha a végbélnyílása még a helyén van, ott is előfordulhat némi nyálkás váladékozás.

Urosztóma
Ha urosztómája van, a sztóma rögtön a műtétet követően működni kezd. Az urosztómába helyezett csövek hét-tíz napig maradnak a helyükön. A vizelet kezdetben vöröses színű lehet, de hamarosan visszanyeri megszokott színét.

Bezárás
Magabiztosabbá válás a sztómával kapcsolatban

Magabiztosabbá válás a sztómával kapcsolatban

Sztómaápolója még a kórházi tartózkodás ideje alatt elmagyarázza, hogyan kell majd gondoznia a sztómát. Rengeteg információt kell megemésztenie, ezért bátran kérdezzen, vagy szükség esetén kérjen felvilágosítást. A sztóma ápolása
Bezárás

Magabiztosabbá válás a sztómával kapcsolatban

A műtét után a sztómaápolója főként abban segít majd, hogy Ön magabiztosan végezze a sztómaápolást. Segít, ha egy közeli hozzátartozója vagy a házastársa is részt vesz a képzésben.

Az ápolója a következőkben lesz a segítségére:

 • A sztóma ápolásának elsajátítása, beleértve azt is, hogy mire kell odafigyelnie
 • Sztómazacskók és kiegészítő eszközök utánrendelése
 • A társadalombiztosítási támogatással kapcsolatos betegjogok és egyéb, a sztómával kapcsolatos anyagi kérdések
 • A sztómával való együttéléssel kapcsolatos egyéb gyakorlati szempontok, pl. étkezés és ivás, társasági élet, utazás és szexuális kapcsolat
 • Kihez forduljon, ha kérdései vannak?
 • ILCO klubok az Ön környékén [a helyi társaságra mutató hivatkozás]

Tegyen fel kérdéseket
Rengeteg új információt kell egyszerre megemésztenie; ez nyomasztó lehet. Szánjon rá időt, és tegyen fel minden kérdést, ahányszor csak szükséges. Minél többet kérdez és minél többször próbál ki dolgokat, annál felkészültebb lesz, mire hazaér.


Mielőtt elhagyná a kórházat, a sztómaápolója megteszi a kontroll vizsgálathoz szükséges intézkedéseket, amely során megbizonyosodhat arról, hogy Ön magabiztosan végzi a sztómaápolást.

A kihívások leküzdése
Ha már otthon van, megtörténhet, hogy kihívásokkal kell szembenéznie a sztómaápolás során. Ne feledje, hogy a sztómaápolója, illetve az ügyfélszolgálat [az ügyfélszolgálatra mutató hivatkozás helye] bármilyen probléma esetén szívesen segít önnek.

Egy Coloplast Betegtámogatási Programot indítottunk, amely hasznos lehet önnek. Coloplast Betegtámogatási Programot azért hoztuk létre, hogy segítsen megkönnyíteni a sztómával való együttélést.

Bezárás
A sztóma helyes ápolása

A sztóma helyes ápolása

A sztóma környéki bőr egészségének megőrzése a legfontosabb, amit a sztómazacskóval való biztonságos, kényelmes és problémamentes együttélés érdekében tehet. Egészséges sztóma
Bezárás

A sztóma helyes ápolása

Fontos, hogy megőrizze bőre egészségét. A sztómából származó ürülék és a bőr érintkezése bőrirritációt okoz, ez befolyásolja, azt hogy a segédeszköz tapadó felszíne a testéhez mennyire rögzül. Így ördögi kör jön létre: még több szivárgás és még inkább irritált bőr – ezt jobb megelőzni.

 

Őrizze meg bőre egészségét
A következő hat lépés segít megőrizni a bőr egészségét: 

 1. Győződjön meg róla, hogy a bőre tiszta és teljesen száraz, mielőtt felhelyezi az öntapadó felszínt
 2. Úgy vágja ki a tapadó felszínen a nyílást, hogy pontosan a sztómára illeszkedjen
 3. Ügyeljen arra, hogy a tapadó felszín szorosan illeszkedjen a bőrhöz – ennek érdekében finoman szorítsa a bőrhöz a kezével
 4. Ha bármilyen kellemetlenséget vagy viszketést tapasztal, cserélje a segédeszközét
 5. Rendszeresen ellenőrizze a sztóma méretét, különösen, ha sérve van
 6. Győződjön meg arról, hogy a testalkatának leginkább megfelelő segédeszközt és kiegészítő eszközöket használja 

A megfelelő típusú segédeszközt használja
Számos különböző típusú sztómaeszköz létezik. Győződjön meg róla, hogy a testalkatának megfelelőt választotta-e.

Különböző zacskóméretek, alkalmazási rendszerek, színek, tapadófelszín-típusok és számos egyéb funkció közül választhat, hogy megtalálja az életmódjához illőt. További részletekért lásd a termékkeresőt.
A megfelelő kiegészítő eszközöket használja
A Coloplast kiegészítő eszközök széles választékát  kínálja, hogy még kényelmesebbé tegye a sztómazacskó viselését. Ezek segítenek a szigetelés tökéletesítésében, a bőrproblémák megelőzésében és a szagok csökkentésében.

Oktató videóinkban még részletesebb útmutatást kaphat a sztómazacskó cseréjéről és ürítéséről.

Részletesebb tájékoztatást olvashat itt: „Útmutató az egészséges bőrhöz” .

Bezárás
Minden test más és más – akárcsak a sztómaeszközök

Minden test más és más – akárcsak a sztómaeszközök

Fontos, hogy mindig a testalkatának megfelelő sztómaeszköze legyen. Mivel minden test más és más, illetve a test idővel változik, a megfelelő segédeszköz megtalálása igazi kihívást jelenthet. A Coloplast sokféleképpen segíthet. A megfelelő segédeszköz megtalálása
Bezárás

Minden test más és más – akárcsak a sztómaeszközök

Sztómaműtét után a testalkata több okból is megváltozhat. Ide tartozhatnak a következők:

 • Súlygyarapodás vagy súlyvesztés, miközben felépül a műtéthez vezető betegségből
 • A sztóma körül kialakuló redők vagy hegek
 • A sztómával kapcsolatban kialakuló sérv

Ha a testalkata megváltozik, fontos, hogy meggyőződjön, hogy a sztómazacskó még mindig megfelelően illeszkedik-e.

A megfelelő eszköz megtalálása
A helyes sztómaápoláshoz elengedhetetlen a segédeszköz és a bőr közötti szoros illeszkedés. Ha például a sztóma körüli terület a szabályoshoz viszonyítva egyre inkább behúzódik, akkor érdemes lehet konvex segédeszközre váltani. További kiegészítő eszközök használatára is szükség lehet.

Online önvizsgálati segédletünk, a BodyCheck segít majd meghatározni a jelenlegi testalkatát, illetve azt, hogy a teste jelentős változáson ment-e keresztül. A segédlet javaslatokat tesz az önnek megfelelő segédeszközre és kiegészítő eszközökre vonatkozóan.

A  Brava  online interaktív kiegészítő eszközökre vonatkozó útmutató  segít a sztómával kapcsolatos jellemző problémák elhárításában és megoldásában, a bőrproblémákat is beleértve.

Mindig jó, ha megkérdezi a sztómaápolóját azzal kapcsolatban, hogyan illeszkedik a segédeszköze, és mely kiegészítő eszközök használhatók az Ön esetében.

Bezárás
A megfelelő sztómaeszköz kiválasztása

A megfelelő sztómaeszköz kiválasztása

Ha sztómaeszközökről van szó, rengeteg választási lehetőség létezik, így bonyolult lehet az Ön számára megfelelő eszköz megtalálása. Az első lépés a lehetőségek felmérése. A sztómaeszközök típusai
Bezárás

Milyen sztómaeszköz felel meg nekem?

A sztómaellátási rendszereknek két fő típusa létezik:
Egyrészes rendszer: állandóan egymáshoz rögzített zacskóból és a tapadó felszínből áll. Ha cserére van szükség, az egész segédeszközt el kell távolítani, ez a rendszer alkalmas a gyakori cserére.

A kétrészes rendszerek különálló zacskóból és alaplapból állnak. Ezen rendszerek esetében a zacskó az alaplap cseréje nélkül távolítható el és cserélhető. Két módja létezik az alaplap és zacskó csatlakoztatásának:
A mechanikus csatlakozó egy olyan zárszerkezet segítségével rögzíti a zacskót az alaplaphoz, amely hallható kattanással jelzi a biztonságos zárást.

Az öntapadó csatlakozó biztonságos, rugalmas öntapadó rendszerrel rögzíti a zacskót az alaplaphoz.

Zacskótípusok
Három fő típus létezik annak függvényében, hogy milyen típusú sztómája van:

 • Zárt
 • Üríthető
 • Urosztóma

A zárt zacskókat általában akkor használják, ha Önnek kolosztómája van, mivel a széklet rendszerint szilárdabb. A zárt zacskókat arra tervezték, hogy ha megteltek, inkább eltávolítsák és kicseréljék, mintsem kiürítsék és újra felhasználják őket.

Az üríthető zacskókat általában akkor használják, ha Önnek ileosztómája van, mivel a széklet rendszerint folyékony állagú. Az üríthető zacskók időnként kolosztóma esetén is használatosak. Az üríthető zacskókat  könnyű kiüríteni, és nem kell olyan gyakran cserélni, mint a zárt zacskókat.

Az urosztóma zacskókat a vizelet tárolására használják, ha Önnek urosztómája van. A zacskó szükség esetén üríthető és cserélhető. Az urosztómazacskó vizeletgyűjtőzsákhoz csatlakoztató, hogy elkerülhető legyen a zacskó éjszakai cseréje.

Bezárás
Visszatérés a munkába

Visszatérés a munkába

Természetes, hogy műtét után minél gyorsabban vissza kíván térni a mindennapi életéhez. Ennek része lehet a munkába való visszatérés, és egy kis tervezéssel ez is zökkenőmentesen megoldható. Visszatérés a munkába sztómaműtét után
Bezárás

Visszatérés a munkába

Előre gondolkodás
Műtét után a legtöbb ember számára minden további nélkül lehetséges a munkába való visszatérés. Ennek időpontja és módja attól függ, hogyan érzi magát, milyen típusú munkát végez, és milyen típusú sztómaműtéten esett át.

Minél hamarabb beszéljen a munkaadójával, és beszélje meg a lehetőségeit. Lehetséges, hogy részmunkaidőben kezd dolgozni; ez különösen hasznos lehet, amikor először tér vissza, mivel még fáradtnak érzi magát, és időre van szüksége, hogy új szokásokat alakítson ki.

Próbálja ki
A visszatérés előtt néhány héttel tegyen néhány próbát ott, ahol átöltözik, és tervezze úgy a napját, mintha munkába menne. Gondoljon az étrendjére, és arra, hogy naponta milyen gyakran kell majd cserélnie vagy ürítenie a sztómazacskót. Ez hozzásegíti az új szokások kialakításához és a nap megfelelő megtervezéséhez. Ami pedig a legfontosabb: felkészültnek érzi majd magát.

Tanácsok

 • Amint lehet, beszéljen a munkáltatójával
 • Lehetőség szerint fokozatosan, növekvő óraszámmal álljon munkába
 • Ellenőrizze, hogy munkahelyén hol lesz lehetősége sztómazacskót cserélni
 • Csomagoljon be egy kis cserezacskót, amelyet diszkréten ki tud vinni a mosdóba
 • Mielőtt elkezdene dolgozni, tegyen néhány próbát, és vegye figyelembe az étrendet, ruházatot stb.
 • Ha a vállalata nyújt egészségügyi biztosítást, ellenőrizze, hogy az kiterjed-e az Ön állapotára
Bezárás
Kinek és mit mondjon el a sztómájáról?

Kinek és mit mondjon el a sztómájáról?

Rögtön a műtét után az egyik nagy kérdés a következő: kinek és mit mondjak el a sztómámról? Az, hogy kinek és mit mond el, teljesen Öntől függ, de a történtek megosztása nagy segítség lehet az új helyzethez való alkalmazkodásban. Kinek mondjam el?
Bezárás

Kinek és mit mondjon el a sztómájáról?

Akárhogy is dönt, a legfontosabb, hogy a saját érzéseire hallgasson, amikor meghozza a döntést. Esetleg elmagyarázhatja, hogy nagy műtéten esett át egy súlyos betegség miatt, és most sztómazacskót visel. Ez gyakran nem hagy teret más kérdéseknek, és az emberek megértik, hogy szembesült az állapotával.

Család és barátok
Ha nyitott és őszinte az Önhöz közel állókkal, ezzel segíthet a sztómaműtét előtti életéhez való visszatérésben. Az Önhöz legközelebb állóknak legelőször azt kell feltétlenül megérteniük, hogy bár ön hazatért, a nagy műtét utáni lábadozás időbe telik.

Gyermekek
Ha kicsi gyerekei vagy unokái vannak, úgy érezheti: túl fiatalok ahhoz, hogy megértsék. A gyermekek azonban jól kezelik a dolgot, ha az információkat egyszerű formában közlik velük. A gyermekek gyakran észreveszik, ha eltitkolják előlük az igazságot, és ez néha oda vezet, hogy a valóságosnál jóval súlyosabbnak gondolják a helyzetet.

A munkahelyen
Sokan idegenkednek attól, hogy beszámoljanak a munkatársaiknak. Akárcsak a család és barátok esetében, itt is igaz: teljességgel Öntől függ, hogy kinek és mit mond el,. Más kérdés, hogy célszerű, ha legalább egyvalaki tud a sztómájáról. Így problémák felmerülése esetén van kivel megbeszélnie. 

Bezárás
Mindennapi élet a sztómával

Mindennapi élet a sztómával

Amint felépül a műtét után, azon találja magát, hogy alkalmazkodik a sztómával való élethez. Íme néhány jó tanács – kezdve a sporttal, az étrenden és a társasági életen át a szexuális életig –, amelyek hozzásegítik, hogy ismét élvezhesse az életet. Alkalmazkodás a sztómával való együttéléshez
Bezárás

Mindennapi élet a sztómával

Sport
A mozgás mindenkinek jót tesz. Az, hogy most mire lesz képes, attól függ, hogy mit csinált korábban. Az úszás és a séta az erőnlét megőrzésének és az energiaszint növelésének egyszerű módja. Ne feledje: a sportoláshoz fokozatosan kell visszatérnie. Beszéljen a sztómaápolójával a sérvkockázat csökkentéséről.

Fürdőruhával kapcsolatos tanácsok:

 • Próbálja fel, mielőtt megvenné. Speciális fürdőruha is kapható, de nem szükséges a beszerzése

Nők

 • Egy egyrészes, mintás fürdőruha elrejti a sztómazsákot
 • A hasnál betéttel ellátott úszóruhák extra támaszt nyújtanak.
 • Szükség esetén vegyen fel jól takaró strandszoknyát

Férfiak

 • A rövidnadrág alatt viselt elasztikus anyagú fürdőnadrág segít helyben tartani a sztómazacskót.
  Napozási tanács:
 • Napozáskor csak azután kenje be magát naptejjel, hogy feltette a sztómazacskót, mert a zsíros krémek csökkentik a ragasztó hatását.

Étrend

Nem kell különleges étrendet tartania, de egyes ételek Önnél is gázképződéshez vezethetnek, vagy lehet, hogy egyszerűen nem felelnek meg Önnek.

Ha úgy gondolja, hogy egy adott étel problémákat okoz, próbálja meg kihagyni egy ideig – majd később vezesse be ismét az étrendjébe. Ha ezt háromszor megteszi minden gyanús étellel, biztosan tudni fogja, hogy valóban ez okozza-e a problémát.

A étel alapos megrágása segíti az emésztést. A gyógyszertárban kapható széntabletták pedig segíthetnek a szelek csökkentésében, akárcsak a borsmenta- és a köménytea. Egyeseknél a joghurt vagy a joghurt italok is beválhatnak.

A gázképződést okozó ételek közé tartoznak a következők: brokkoli, karfiol, káposzta, spenót, babfélék (főtt vagy sült), hagymafélék, fokhagyma, kelbimbó, uborkafélék, édeskukorica és borsó.

Italok
Ahogy a műtét előtt is, az elfogyasztott italmennyiség befolyásolja a széklet állagát. Egyénenként változó, de sokan úgy tapasztalják, hogy a szénsavas italok és a sör gázképződést okoz. A víz és a gyümölcslevek jobbak, mint a tea és kávé, amelyek vízhajtó hatásúak. Ami az alkoholt illeti, továbbra is fogyaszthatja (mértékkel), hacsak nem tilos valamilyen gyógyszer szedése miatt.

Ha bármilyen aggálya van, beszéljen az orvosával vagy a sztómaápolójával. 


Székrekedés
Ha székrekedése van, az étrendváltoztatás segíteni fog. Mindenki más és más, tehát Önnek kell tudnia, mi a normális az Ön esetében. Ha a bélgázok távoznak, a sztóma működik. A folyadékbevitel növelése javít a székrekedésen, de ha rossz a közérzete, vagy aggályai vannak, forduljon a sztómaápolójához vagy az orvosához. Ha már 3-4 napja nem volt széklete, hashajtót javasolhatnak.

Hasmenés
Időnként Önnél is előfordulhat hasmenés vagy laza széklet. Ne nyugtalankodjon emiatt. Egyszeri hasmenést valószínűleg az elfogyasztott étel okoz, és az várhatóan magától megszűnik. Ha azonban három vagy annál több széklet is hasmenéses, ügyelnie kell arra, nehogy kiszáradjon. Ekkor érdemes a sztómaápolójához fordulnia.


Étteremi étkezés
Miután rájött, hogy milyen ételek a legmegfelelőbbek Önnek, nincs rá oka, hogy ne járjon étterembe.

Válasszon egy ismerős éttermet, és kezdje valami egyszerűvel – mondjuk pizzával. Amikor rendel, legyen megfontolt, de nem kell túlzottan óvatosnak lennie. Egye azt, amit szeret, de a nehéz, zsíros, fűszeres ételek gondot okozhatnak.

Ha aggasztja, hogy egy bizonyos étel nem fog-e gondot okozni, próbálja ki otthon. Így megtudja, hogyan fog reagálni a szervezete, és fokozatosan beépítheti az étrendjébe.

Ha otthon fogyasztalkoholt, a szokásos mennyiség helyett kevesebbetigyon , pl. korsó helyett egy pohár sört. Ezzel segít a szervezetének, hogy ismét hozzászokjon az alkoholhoz.

Társasági élet
Bármiről is legyen szó – egy ital a sarki presszóban, éttermi vacsora a párjával vagy egy baráti találkozó –, semmi sem akadályozhatja, hogy folytassa a műtét előtti társasági életét.

Segíthet, ha kezdetben kis célokat állít fel magának. Ez lehet egy apróság is: először használ nyilvános WC-t, meglátogatja az egyik rokonát vagy beül egy étterembe, esetleg kirándulást szervez. Nemsokára már a nyaraláson fogja törni a fejét, vagy éppen táncolni megy.

Amikor új emberekkel ismerkedik meg, nem kell beszámolnia nekik az állapotáról, csak ha Ön is úgy akarja. Teljesen Öntől függ.

Szexuális élet
Minden műtét befolyásolhatja a kinézetét és azt, ahogyan a saját testével kapcsolatban érez. Fogadja el, hogy egy időbe telik majd, mire hozzászokik. Nemcsak a sztómáról van szó, hanem az egész testéről.

A szexuális aktus nem károsítja a sztómát, és a legtöbben egészséges szexuális életet élnek. Természetes, hogy feszültnek érzi magát, ezért csak olyasmit tegyen, amitől jól érzi magát, adjon időt magának, és beszéljen a partnerével.

Kisméretű sztómazacskók is kaphatók intim együttlétekhez.

Bezárás
Utazás sztómával

Utazás sztómával

Nem kell, hogy az utazás akadálya legyen a sztóma . Tanácsok sztómával való utazáshoz
Bezárás

Nyaralás és utazás sztómával

Nyaralás és utazás
Nem kell, hogy az utazás akadálya legyen a sztóma. Azonban szüksége lehet egy kis időre, hogy hozzászokjon a sztómához, és késznek érezze magát az utazásra. Kezdetben rövid utakat tegyen, majd próbálja növelni a távolságot.

Akár autóval, hajóval, vonattal vagy repülővel utazik, fontos, hogy jól felkészült legyen. Csomagoljon össze egy kisméretű úti neszesszert, és tegyen bele bőven elegendő sztómazacskót, és minden egyéb szert, amire zacskócsere közben szüksége lehet.

Repülés
Ha repülővel utazik, legyen rá gondja, hogy minden eszközből eleget csomagoljon a repülőútra és a távolléte idejére, illetve gondoljon a sürgősségi helyzetekre is. Ne egyetlen bőröndbe tegye az egész felszerelést, hátha elvész a poggyász, vagy késik a járat. Ne felejtse el, hogy a repülőgépre nem szabad ollót felvinni, ezért felszállás előtt vágja méretre a sztómazacskókat.

Ne aggódjon amiatt, hogy a sztómazacskója kitágul a kabinnyomás változása miatt. A sztómazacskókat úgy terveztük és teszteltük, hogy kibírják a nyomásváltozásokat.

Utazás külföldre
Mielőtt külföldre utazna, győződjön meg arról, hogy az utasbiztosítása fedezi-e az állapotával kapcsolatos esetleges váratlan eseményeket.

Melegebb éghajlaton az ember többet izzad, ezért gyakrabban lehet szükség a zacskó cseréjére. Figyeljen arra, hogy új zacskó felragasztása előtt szárazra törölje a bőrét, hogy a rögzítés biztonságos legyen. Szükség esetén használjon hajszárítót a terület megszárítására – de ügyeljen rá, hogy ne legyen túl magas hőfokra állítva.

Az ilyen helyeken megnő a hasmenés és a kiszáradás veszélye. Igyon elegendő vizet, és mindig legyen kéznél rehidráló tasak és hasfogó gyógyszer.

Amikor nyaralni megy, ne feledje: mindent megtehet, amit korábban, lazíthat, és jól érezheti magát.

Tanácsok nyaraláshoz:

 • A sztómazsákokat tárolja hűvös helyen
 • Kirándulás közben használjon palackozott ivóvizet a zacskócseréhez
 • Napozás során csak  azután  kenje be magát naptejjel, hogy feltette a sztómazacskót, mert a krémek gyengítik a tapadást.
 • A használt zacskót ürítse ki, zárja le, és a rendes szeméttel együtt dobja ki
 • Ha nem szeretné a hotelszobában hagyni a használt zacskókat, használja a köztéri kukákat
 • Még utazás előtt győződjön meg arról, hogy a nyaralás helyén hol talál orvosi segítséget, szükség esetén.
Bezárás
A sztómaeszközökre vonatkozó kifejezések magyarázata

A sztómaeszközökre vonatkozó kifejezések magyarázata

A sztómaműtét utáni élet egy utazás, amely kihívásokkal jár. A szervezete továbbra is változhat, és számos új dologgal kell ismerkednie – például a sztómaeszközökre vonatkozó fontosabb kifejezésekkel. A sztómaeszközökre vonatkozó gyakori kifejezések elolvasása
Bezárás

A sztómaeszközökre vonatkozó kifejezések magyarázata

Annak érdekében, hogy jobban megértse a sztómaeszközt, és könnyebben meg tudja beszélni a szükségleteit a sztómaápolóval, készítettünk egy szószedetet a leggyakoribb kifejezésekből:

Tapadó felszín: A sztómaeszköz azon része, amely viselés közben a bőrhöz rögzíti az eszközt. A tapadó felszínnek szorosan kell érintkeznie a bőrrel, hogy a sztómából származó végtermék ne érintkezzen a körülötte levő bőrrel.

Alaplap: A kétrészes sztómaeszköz azon része, amelyen a tapadó felszín található.

Csatlakozó rendszer: Ez csatolja a tapadó felszínnel ellátott alaplapot a zacskóhoz a kétrészes eszközön, és teszi lehetővé a zacskó cseréjét az alaplap cseréje nélkül. Mechanikus vagy öntapadó lehet.

Konvexitás (domborúság): Ovális felületű, különleges alakú alaplap, amely enyhe nyomást gyakorol a sztóma környéki bőrre. Célja a nehezen kezelhető, például visszahúzódott, a bőr szintje alatti sztómák zacskóval való ellátása.

Tapadó felszín tartós viseletre: Hosszabb időszakon át illetve a sztómából származó „agresszív” végtermék esetén viselhető tapadó felszín. Egyes ileosztómákból vagy urosztómákból származó végtermék túl gyorsan lebontja a normál tapadó felszínt. A tartósan tapadó alaplapokat a kétrészes eszközöknél használják.

Szűrő: A sztóma időnként bélgázt, szelet ereszt ki magából. Az eszközbe beépített szűrő szagtalanító hatással rendelkezik, elősegíti a nyugtalanító szagok kialakulásának megelőzését. Ugyanakkor szabályozza a szagtalanított szelek, a bélgáz kiengedését, hogy a zacskó ne fúvódjon fel.

Visszafolyást gátló szelep: Az urosztóma segédeszközök visszafolyást gátló szeleppel vannak ellátva, amely megakadályozza a vizelet visszafolyását a sztómába, és hozzájárul a húgyúti fertőzések megelőzéséhez.

Bezárás

Sztómával élők történetei

Sztómával élők történetei

Sztómával élők történetei

Világszerte ezrek élnek sztómával. Itt olvashatja a történeteiket. A sztómával élők történetei
Bezárás

Felhasználók történetei

Az első kimozdulás

„Az első alkalommal, amikor kimozdultam, a kórház kávézójába mentünk a látogatóimmal és a 14 éves lányommal. Miközben ott voltunk, kimentem a mosdóba, mivel ki kellett ürítenem a zacskót. Emlékszem, hogy nagyon büszke voltam magamra, és rájöttem, hogy az élet a sztómaműtét után is megy tovább.”
Anna

„Elég gyenge voltam a műtét után, de már az első hónapban naponta kijártam sétálni, hogy visszanyerjem a mozgékonyságomat és a jó közérzetemet.”
Samaira

Az első vakáció

„A műtét után négy hónappal Törökországba mentem. Sok csere sztómazacskót tettem a kézipoggyászomba (arra az esetre, ha elveszne a bőröndöm). Egyrészes fürdőruhát viseltem strandszoknyával. A legnagyobb gondom a sztómazsák tapadásával volt egy-egy zuhanyzás után – amikor nagyon meleg és párás volt a levegő.”
Anna

A műtét után 11 hónappal elmentem Ausztráliába, hogy meglátogassam a családot. A repülőúton minden rendben ment, és a légiutas-kísérők jól ellátták a feladataikat. Rendeltem egy Coloplast utazási kártyát, hogy megmagyarázhassam az állapotomat, így nem kellett a sorban várnunk.”
Rosemarie

Visszatérés a munkába

„Három hónap múlva mentem vissza dolgozni. Emlékszem, hogy vittem egy váltás ruhát magammal az irodába. A legnagyobb gondom az volt, hogy a zacskóm zavaró hangokat adott ki az értekezleteken.”
Anna

„A műtét utáni első három hónapban szabadságon voltam, hogy visszanyerjem az erőmet. Ezután lépésről lépésre tértem vissza a munkába, és fokozatosan növeltem a munkaidőt, hogy hozzászokjak. Eleinte nagyon fáradt voltam, azaz jó módszert választottam a visszatérésre.”
Fiona

„Nyugdíjba vonultam a mentősofőri állasomból, és most önkéntesként dolgozom egy rákbetegeket támogató szolgálatnál, amelyet az egyik barátom hozott létre. Lelki gondozásban részesítjük a rákbetegeket, hogy jobban érezzék magukat.”
Hazel

Visszatérés a korábbi életvitelhez

„Idővel rájöttem, hogy mások nem látják, hogy zacskót viselek, és mindent megtehetek, amit a műtét előtt is. Nincs olyan hobbi vagy tevékenység, amit korábban űztem, de most már nem tudok.”
Fiona

„Eleinte nagyon nehéz volt. De a férjem és barátaim segítségével átvészeltem. Már egyedül is ki tudom cserélni a zacskót, és meg tudok tenni mindent, amit a műtét előtt is tettem. Időnként el is felejtem, hogy zacskót viselek.”
Rosemarie

„A legfontosabb, hogy visszatérj azokhoz a dolgokhoz, amelyeket a műtét előtt is csináltál. Tartsd a kapcsolatot sztómaápolóddal. Tudom, hogy elfoglalt, de ha nem érzed jól magad, megpróbál majd segíteni. Gondolj a fontos dolgokra az életben, és csak ezekre koncentrálj. Lépj be támogató csoportokba, és fizess elő néhány újságra. A sztóma nem kell, hogy bármiben is meggátoljon, bár időnként úgy tűnhet, akár egy év után is.”
Samaira

Bezárás
Bezárás

Ingyenes kiszállítás

Köszönjük hogy hozzánk fordult

Megkaptuk

Desctop verzió