Bevezetés

Teljesen természetes, hogy a sztómaműtét előtt számos kérdés merül fel önben. Ebben a részben válaszokat kaphat rájuk. Információt talál a különböző sztómatípusokról, az ön által alkalmazandó termékekről, illetve más kapcsolódó témákról.

 


Az állapottal kapcsolatos információk

Mi az a sztóma?

Mi az a sztóma?

A sztóma jelentésének és létrehozásának pontos megértése az első fontos lépés ahhoz, hogy megbirkózhasson a mindennapjaira történő kihatásával. A sztóma mibenléte
Bezárás

Mi az a sztóma?

A sztóma egy kóros állapot megszüntetésének, illetve a tünetek enyhítésének céljából végzett műtét eredménye. Olyan mesterséges nyílás, amely lehetővé teszi a széklet vagy vizelet távozását a belekből vagy a húgyutakból.

A sztómát a bélszakasz egyik végéből hozzák létre, amelyet a hasfal felszínére hoznak, hogy így sztómát (nyílást) alakíthassanak ki. 


A sztóma témaköréhez kapcsolódó útmutató letöltése:

A különböző sztómatípusok műtéti eljárásai: 

Bezárás
Hogy néz ki egy sztóma, és milyen a tapintása?

Hogy néz ki egy sztóma, és milyen a tapintása?

A sztóma általában nedves, rózsaszínes-piros színű, és enyhén kiemelkedik a hasfalból. A sztóma külleme és tapintása
Bezárás

Hogy néz ki egy sztóma, és milyen a tapintása?

A műtétet követően a sztóma először eléggé duzzadt, de idővel – általában hat-nyolc hét alatt – csökken a mérete.

Nincs érzékelés és fájdalom

A sztóma piros színű. Azért ilyen, mert például a szájüreg belsejéhez hasonlóan ez is nyálkahártya. A sztóma érzéketlen, így érintése egyáltalán nem fájdalmas.  Tisztítás során a sztóma enyhén vérezhet, legfőképpen kezdetben. Ez teljesen normális, és röviddel ezt követően a vérzésnek el kell állnia.

Bezárás
Az emésztőrendszer és a húgyúti rendszer bemutatása

Az emésztőrendszer és a húgyúti rendszer bemutatása

A kolosztóma és az ileosztóma az emésztőrendszerhez tartozik, míg az urosztóma a húgyúti rendszerhez. A sztóma működésének a megértéséhez, érdemes áttekinteni az alapismereteket az ételek és az italok emésztéséről az emberi testben. Az emésztőrendszer és a húgyúti rendszer
Bezárás

Az emésztőrendszer és a húgyúti rendszer bemutatása

Az emésztőrendszer

Az emésztőrendszerA gyomor
Étkezés közben a táplálék egy nyelőcsőnek nevezett hosszú, keskeny csövön keresztül jut le a gyomorba. A táplálék itt kisebb darabokra bomlik, az emésztőnedvek pedig folyékonnyá alakítják.

A vékonybél
Az utazás folytatódik: a gyomortartalom továbbhalad a vékonybélbe (ileum), ahol befejeződik az emésztés. A szervezet felszívja az energiához, növekedéshez és új sejtek kialakításához szükséges tápanyagokat, és a véráramba tereli  azokat.

A vastagbél
Az összes tápanyag felszívódása után a maradék továbbhalad a vastagbélbe (colon), ahol a szervezet további folyadékot von el belőle, hogy az ürülék szilárdabb állagú legyen. A vastagbél falában található izmok minden megmaradt anyagot a végbélbe továbbítanak, ahonnan az a záróizmok közreműködésével, a végbélnyíláson keresztül széklet formájában ürül ki a szervezetből.

 

A húgyúti rendszer

A húgyúti rendszerA vizelet a vesékben képződik, és a húgyvezetéknek nevezett két csövön keresztül jut le a húgyhólyagba. A vizelet folyamatosan képződik, és mindaddig a húgyhólyagban tárolódik, amíg vizelési inger nem támad. A vizelet ezután a húgycsövön keresztül ürül ki a szervezetből.

Bezárás
A sztóma három típusa

A sztóma három típusa

Három sztómatípus létezik; mindegyiket más-más céllal hozzák létre. Olvasson tovább, hogy megtudhassa, általában hová helyezik őket, illetve mire szolgálnak. Sztómatípusok
Bezárás

A sztóma három típusa

A sztóma három típusa: Kolosztóma, ileosztóma és urosztóma.

 

Kolosztóma

KolosztómaA kolosztóma műtét során a vastagbél egy részét a hasfal felszínére hozzák, így kialakítva a sztómát. A kolosztómát általában a has bal oldalán alakítják ki. A bélrendszer ezen részében található széklet szilárd, és mivel a sztóma nem rendelkezik a székelést irányítani tudó izmokkal, a székletet sztómazacskó segítségével kell összegyűjteni.

Kétféle kolosztómaműtét létezik: végkolosztómia és kacskolosztómia.

Kolosztóma
Ha a vastagbél (colon) bizonyos részeit vagy a végbelet eltávolítják, a megmaradt vastagbélszakaszt a hasfal felszínére hozzák sztóma kialakításához. Egy végkolosztóma lehet átmeneti vagy végleges. Az átmeneti megoldás azokban az esetekben alkalmazható, amikor a beteg bélszakaszt eltávolítják, és a megmaradt bélszakasznak pihennie kell, mielőtt a végeket egyesítenék egymással. A végleges megoldást azokban az esetekben választják, amikor túlságosan kockázatos vagy nem lehetséges a két bélszakasz újraegyesítése.

Kacskolosztóma
A kacskolosztóma során a bélszakaszt a bőrfelszín fölé emelik, és egy sztómahíddal megtartják. A kiemelt bélkacson metszést ejtenek, majd a széleket legördítik és a bőrhöz varrják. A kacssztóma tehát tulajdonképpen két, egymással egyesített (kétcsövű) sztómából áll. A kacskolosztóma jellemzően átmeneti megoldás, amelyet sürgősségi esetben végeznek. A bélszakaszok műtéti egyesítésének védelmében is sor kerülhet rá.

Ileosztóma

IleosztómaAz ileosztómaképző műtét során az ileumnak nevezett vékonybél egy részét a hasfal felszínére hozzák sztóma kialakításához. Ileosztómát jellemzően akkor hoznak létre, ha a vékonybél végső szakasza betegedett meg, és általában a hasfal jobb felén alakítják ki.

A bélrendszer ezen részében található széklet általában folyékony, és mivel a sztóma nem rendelkezik a székelést irányítani tudó izmokkal, a székletet sztómazacskó segítségével kell összegyűjteni.

Kétféle ileosztóma műtét létezik:

Egycsövű (vég)illeosztóma
Ileosztómát akkor hoznak létre, amikor a vastagbél (colon) egy részét eltávolítják (vagy pihennie kell), és a vékonybélszakasz végét a hasfal felszínére hozzák sztóma kialakításához. Egy végileosztóma lehet átmeneti vagy végleges.

Az átmeneti megoldás azokban az esetekben szokásos, amikor a beteg bélszakaszt eltávolítják, és a megmaradt bélszakasznak pihennie kell, mielőtt a végeket egyesítenék egymással. A végleges megoldást azokban az esetekben választják, amikor túlságosan kockázatos vagy nem lehetséges a két bélszakasz újraegyesítése.

Kacsileosztóma
Kacsileosztóma műtét során egy vékonybélhurkot a bőrfelszín fölé emelnek, és sztóma kiemelő híddal rögzítenek. A kiemelt bélkacson metszést ejtenek, majd a széleket legördítik és a bőrhöz varrják. A kacsileosztóma tulajdonképpen két, egymással egyesített sztómából áll.

A kacsileosztóma jellemzően átmeneti megoldás; a bélszakaszok műtéti egyesítésének védelmében végzik. Ha ideiglenes, akkor egy későbbi műtét során zárják le, illetve varrják vissza.

Urosztóma


UrosztómaHa önnek a húgyhólyagja vagy a húgyúti rendszere károsodott vagy megbetegedett, és nem képes a normális vizelésre, akkor húgyúti elterelésre van szüksége. Ezt urosztómának, ileumkonduitnak vagy Bricker-hólyagnak nevezik.

Egy elkülönített bélszakaszt felhoznak a hasfal jobb felének felszínére, a másik végét pedig felvarrják. A húgyvezetékeket leválasztják a húgyhólyagról, és hozzáillesztik az elkülönített bélszakaszhoz. Mivel ez a bélszakasz túl rövid ahhoz, hogy tárolóként működhessen, és nem rendelkezik izomzattal vagy billentyűvel, amellyel szabályozható lenne a vizelés, urosztómás zsákra van szükség a vizeletgyűjtéshez.

Bezárás

Az életmódra vonatkozó információk

Kíváncsi arra, hogy a sztóma milyen hatással lehet a mindennapi életére?

Kíváncsi arra, hogy a sztóma milyen hatással lehet a mindennapi életére?

Időbe telik majd, amíg megszokja a sztómával való együttélést. De nincs ok, ami akadályozza önt a legtöbb tevékenységében, a sporttól a társasági életig. Mindennapi élet sztómával
Bezárás

Kíváncsi arra, hogy a sztóma milyen hatással lehet a mindennapi életére?

A sztómaműtétet követően idő kell majd a felépüléshez. Ez teljesen normális; a szükséges idő személyenként eltér. A műtétet követő első hetekben a sztóma a méret és a végtermék szempontjából egyaránt változni fog. Ezekben a hetekben testsúlycsökkenést vagy -növekedést is tapasztalhat.

A sztómazacskó használatának első lépései
Sztómával rendelkezni annyit jelent, hogy többé nem ön irányítja azt, hogy mikor székeljen, illetve urosztóma esetén, hogy mikor vizeljen, azaz önnek folyamatosan viselnie kell egy sztómazacskót a végtermék összegyűjtésére.


Egészséges bőr
A zsák megfelelő tapadásának érdekében nagyon fontos, hogy a sztóma körüli bőr egészségét megőrizze. A sztómazacskó helyes felhelyezése esetén nem veszélyeztetik a sztómából jövő kellemetlen szagok és kisebb a bőrirritáció kockázata. Mielőtt hazamenne a kórházból, megtanítják a sztómazacskó használatára és arra, hogyan ápolja bőrét.

Milyen ételt és italt fogyasszon?
Ön általában normálisan étkezhet és fogyaszthat folyadékot. Próbálja megtapasztalni, hogyan reagál sztómája a különböző ételekre. A sztómaápoló, a sebész, illetve a kezelőorvos tanácsokkal látja majd el, ha külön óvintézkedésekre lenne szüksége.

A sztóma általában véve nem veszélyezteti a munkavégzést, a társasági életet, a sportolást, az utazást vagy más hobbikat. Az idő múlásával általános testi és lelki egészségi állapota is fontos szerepet játszik az életének minősége szempontjából.

Beszéljen róla!
Beszéljen róla!Nincs nagyobb segítség egy olyan személynél, aki valóban megérti, hogy ön min megy keresztül. Ön nincs egyedül – 1,9 millióan élnek sztómával világszerte. A helyi betegszervezet egy lehetőség arra, hogy sorstársaival találkozhasson, hasznos tippeket kapjon, bátorításban és személyes támogatásban részesüljön.

Bezárás
Szexuális élet és terhesség sztómával

Szexuális élet és terhesség sztómával

Noha a sztóma befolyásolhatja a testképét, ennek nem feltétlenül kell kihatnia a párkapcsolatára vagy a terhességre. Továbbolvasva egyszerű és praktikus tanácsokat kaphat a sztómával való együttéléshez. Szexuális élet sztómával
Bezárás

Szexuális élet és terhesség sztómával

A sztómaműtétet követően természetes, hogy aggályai vannak a megjelenésével kapcsolatban. Időbe telhet, amíg hozzászokik a fizikai változásokhoz – addig pedig úgy érezheti, hogy kevésbé vonzó a megjelenése. Bár nehéz, mégis fontos, hogy megtanulja önmaga részeként elfogadni a történteket.

Hogyan alakul a szexuális élet?
A sztómaműtét után is lehetséges a szexuális élet és a normális, szeretetteljes párkapcsolat. A módja és az időpontja a végzett műtét természetétől függ. Mindemellett impotencia és/vagy diszkomfortérzés is előfordulhat abban az esetben, ha a végbelet vagy húgyhólyagot eltávolították (ez a nőket is érintheti).

Fontos, hogy beszélgessen a partnerével, és ne érezze magát feszélyezettnek a műtét miatt. Az is fontos, hogy beszélgessen sztómaápolójával, aki hozzászokott már a hasonló problémákat érintő beszélgetésekhez, és segíthet önnek. Mindemellett számos hasznos tipp és trükk létezik a mindennapos akadályok leküzdésére. Ilyen például csipkés fehérnemű viselése, amivel eltakarja a sztómazacskót, illetve mini zacskó használata az intim helyzetekben.

Lehet még gyermekem?
Sztóma és terhességEgyetlen szóval: igen. A sztóma nem akadályozza meg, hogy egy nő kihordjon egy gyermeket, és természetes úton megszülje. A has növekedésével párhuzamosan a sztóma általában követi a hasfal változó formáját. A terhesség utolsó szakaszában tükörre lehet szükség a zsák kicseréléséhez. A szülés általában természetesen úton zajlik.

Beszéljen róla!
Ne feledje: nincs nagyobb segítség egy olyan személynél, aki valóban megérti, hogy ön min megy keresztül. A helyi betegszervezet egy lehetőség arra, hogy sorstársaival találkozhasson, hasznos tippeket kapjon, bátorításban és személyes támogatásban részesüljön.

Bezárás
Miért kell sztómazsákot viselnem?

Miért kell sztómazsákot viselnem?

A sztómájából származó végtermék biztonságos és kényelmes összegyűjtéséhez sztómazsákra van szükség. Az, hogy mennyire gyakran üríti vagy cseréli zsákját, attól függ, hogy kolosztómája, ileosztómája vagy urosztómája van-e. A sztómazacskó viselésére vonatkozó praktikus információk
Bezárás

Miért kell sztómazsákot viselnem?

Sztóma típusától függetlenül minden végterméket biztonságosan és megfelelő módon szükséges összegyűjteni. Ebben segít a sztómazacskó. A zacskót úgy tervezték, hogy odatapadjon a hasfal bőréhez a sztóma körül, és összegyűjtse a végterméket.

Biztonságos és diszkrét

A kiválasztott sztómazacskó típusa attól függ, hogy kolosztómiája, ileosztómiája vagy urosztómája van-e. Sztómaápolója vagy műtőorvosa megmutatja, hogy melyik felel meg önnek, de a zacskók nagy többsége biztonságos és diszkrét. Senki nem fogja tudni, hogy ön ilyet visel, kivéve, ha úgy dönt, hogy beszél róla.

Bár elsőre nehéz elfogadni a tényt, hogy sztómazacskót kell viselnie a hasán, hamarosan rájön majd, hogy éppen úgy élhet, ahogyan azelőtt.

A sztómazacskó cserélése

Az, hogy milyen gyakran cseréli vagy üríti a zacskót, attól függ, hogy milyen sztómája van:

  • Kolosztóma: A zacskót napi egy-három alkalommal kell cserélni a széklet mennyiségétől függően.
  • Ileosztóma: A zacskót naponta több alkalommal kell üríteni.
  • Urosztóma: A zacskót naponta több alkalommal kell üríteni. Éjszakára az urosztómás zacskóhoz erősíthető egy éjszakai vizeletgyűjtőzacskó, hogy ne kelljen felkelnie a zacskó kiürítése miatt.

Az  adott zacskóra vonatkozó további információkért tekintse meg az adott sztómatípusra és zacskóra vonatkozó animációs oktatófilmeket.

Bezárás
Hogyan helyezze fel a sztómazacskót?

Hogyan helyezze fel a sztómazacskót?

A sztómazacskó helyes felhelyezése kulcsfontosságú a sztómaápolás kezdő lépései között. A sztómazacskó helyes alkalmazása
Bezárás

Hogyan helyezze fel a sztómazacskót?

Ha önnek sztómája van, akkor a hasfalán keresztül a vizelet illetve a széklet közvetlenül egy zacskóba ürül. A szivárgás, a bőrirritáció és a kellemetlen társasági helyzetek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy megtanulja, hogyan rögzítse a sztómazacskót biztonságosan a bőréhez.

A pontos illeszkedés kulcsfontosságú
Az alapelv az, hogy a segédeszköz tapadó felszíne rögzüljön a sztóma körüli bőrterületen , és a tapadó felszín közepén található nyílás illeszkedjen pontosan a sztóma köré.

A sztómaápoló segít kiválasztani az ön számára leginkább megfelelő eszközt, és megmutatja, hogyan alkalmazza és távolítsa el helyesen a zacskót. Ezek az ismeretterjesztő videofilmek is hasznosak lehetnek:

Bezárás

Felhasználók történetei

Felhasználók történetei

Mogen története

„Engem először megdöbbentett, amikor sztómám lett. Mindössze két embert ismertem azelőtt, akinek sztómája volt, és mindketten meghaltak, így azt hittem, hogy hamarosan rám is sor kerül. Arra gondoltam, addig is élveznem kell az életet. Ez 1997-ben történt. A hobbijaim újrakezdése eleinte kissé nehézkes volt, legfőképpen az úszás, például amiatt, hogy végig kellett mennem az öltözőn, és így tovább. De elmagyaráztam az embereknek, hogy átestem egy műtéten, és most már senki sem gondol a zacskóra – én sem. Akkor sem, amikor a szaunában ülünk, és a zacskó hangot ad – már csak nevetünk.”
Mogens

Henning története

„A műtétet követő reggelen felébredtem, és hirtelen észrevettem, hogy egy zacskó lóg a hasamon. Nem mondhatom, hogy sokkolt a dolog, de kissé furcsán éreztem magam. Azt kérdeztem magamtól: ez most ott is marad? Amikor megtudtam, hogy a sztóma egy életre szól, az önsajnálatot abbahagytam, tudtam, hogy együtt kell élnem vele, és a helyzetből a legjobbat kell kihoznom. Ma már semmilyen gondot nem okoz, hogy sztómám van, és az, hogy elbeszélgessek erről bárkivel, aki hajlandó meghallgatni. A golfpályán is lecserélem a zacskót – akár a kuka mellett is, ha erre van szükség.”
Henning

Bezárás

Ingyenes kiszállítás

Köszönjük hogy hozzánk fordult

Megkaptuk

Desctop verzió