Miért csatlakozzon a Coloplast Gondoskodás programhoz?

A szivárgással és bőrproblémákkal kapcsolatos tanácsadás

A szivárgással és bőrproblémákkal kapcsolatos tanácsadás

Részesüljön bőrápolással kapcsolatos tanácsadásban, válassza ki az alkatának leginkább megfelelő zacskót és olvasson arról, hogy miképpen kerülheti el a szivárgást. Tudjon meg többet a szivárgásról és bőrproblémákról
Bezárás

„Normális” bőrirritáció nem létezik!

Íme, egy példa arra, hogy milyen levelet kaphat a műtétét megelőzően:

Fontos, hogy a bőrproblémákat soha ne fogadja el a sztómával való együttélés „normális mellékhatásaként”. A sztóma környéki bőrnek a teste többi részén lévő bőrhöz kell hasonlítania! Természetesen az még elfogadható, ha rögtön a tapadó felszín eltávolítása után a bőre valamivel rózsaszínűbb - azonban ha ez a rózsaszínes árnyalat tartósan fennáll, vagy bármilyen kellemetlenséget vagy viszketést érez, akkor a lehető leghamarabb kell cselekednie.

Miért annyira fontos ez? Ha a bőre irritálttá válik, a tapadó felszín nem illeszkedik majd megfelelően. Ez szivárgáshoz vezethet, ami viszont még súlyosabb irritációt okoz, és így tovább. Ezen visszatérő problémákat elkerülheti az alábbi hat lépés betartásával, amelyek révén visszaállíthatja bőre megfelelő egészségi állapotát.

 

Hat lépés a bőr egészségének megőrzéséhez:

1. Tartsa tisztán és szárazon bőrét. Győződjön meg róla, hogy a bőre tiszta és teljesen száraz, mielőtt a tapadó felszínt felhelyezi. Ha sztómája környékén enyhe nedvességet észlel, egy puha zsebkendővel felszívhatja a felesleges nedvességet a tapadó felszín felhelyezése előtt.
2. A kivágást gondos odafigyeléssel végezze. A tapadó felszínen található nyílásnak tökéletesen illeszkednie kell a sztómájához.
3. Gyakran végezzen méréseket és ellenőrzéseket – teljesen normális jelenség, hogy a testformája és a sztómája változásokon megy keresztül, ezért nagyon fontos rendszeresen ellenőriznie, hogy a kivágási sablonja továbbra is megfelel-e sztómája méretének és alakjának, különösen abban az esetben, ha sérve is van.
4. Gondoskodjon a megfelelő tapadásról! Kezével fejtsen ki enyhe nyomást a tapadó felszínre és simítsa ki, amíg teljesen meg nem bizonyosodik abban, hogy a tapadó felszín és a bőre tökéletesen illeszkedik egymáshoz.
5. Kétség esetén cserélje ki. Ha kellemetlen vagy viszkető érzést tapasztal, cserélje ki a sztómaeszközt.
6. A zacskó eltávolításakor ellenőrizze a hátoldalt, ne csak a bőrét ellenőrizze, hanem a tapadó felszín hátoldalát is: Látja a sztómából származó végtermék nyomait? Ez arról árulkodik, hogy szivárgás történt - és azt jelenti, hogy a következő alkalommal tökéletesebb illeszkedést kell elérnie. Amennyiben nem tud ennél pontosabb kivágást készíteni, akkor előfordulhat, hogy egy formálható gyűrűre van szüksége, amely jobban lezárja a nyílást - vagy egyszerűen egy másik típusú tapadó felszínre van szüksége. Kérjen tanácsot az ápolójától. A tapadófelszín tönkre ment vagy károsodott? Ez szintén a szivárgás jele lehet, de valószínűleg azt is jelenti, hogy gyakrabban kell cserélnie a sztómaeszközét. A sztómából származó bizonyos végtermékek agresszív módon megtámadhatják a tapadó felszínt és ez a legjobban úgy küzdhető le, ha egyszerűen korábban cseréli ki azt a bőr egészségének megőrzése érdekében.

Bezárás
A mindennapi életében felhasználható tippek és trükkök

A mindennapi életében felhasználható tippek és trükkök

Mit tegyek, ha úszni szeretnék? Mit kell ennem? Utazáskor felvihetem az ollómat a repülő fedélzetére? Tájékozódjon, részesüljön megfelelő tanácsokban és kapjon hasznos mindennapi életre vonatkozó tippeket és trükköket a Coloplast gondozási program segítségével. A sztómával élők mindennapi életében felhasználható további tippek és trükkök

Mit kell tennie repülés előtt

Alábbiakban bemutatunk egy példát az Egyesült Államokba történő utazással kapcsolatos levélre:

Győződjön meg róla, hogy a szükségesként megítéltnél több segédeszközt visz magával - legalább 50%-kal többet, sőt, akár meg is duplázhatja az ugyanennyi idő alatt otthon elhasznált zacskók, stb. mennyiségét, felkészülve arra, hogy esetleg gyomorpanaszai lesznek vagy olyan helyen ragad, ahol ezek a sztómaeszközök nem elérhetőek. Ne egyetlen bőröndbe tegye az egész felszerelést, mert elveszhet a poggyász, vagy késhet a járat. Tegyen annyit a kézipoggyászába, amennyit csak bír, és minden tapadó felszínt vágjon a megfelelő méretűre még a repülés előtt (legalább azokat, amelyeket a kézipoggyászában visz magával), mivel nem mindig vihet magával ollót a kézipoggyászban.

 

A repülőtéren: Legyen tisztában a jogaival!

 Ütközhet-e bármilyen problémába a biztonsági ellenőrzésnél? A biztonsági testszkenner kimutathatja a zacskóját, még akkor is, ha az éppen üres. Viszont Önnek nem kell megmutatnia a zacskóját és a biztonsági személyzet nem kérheti Önt arra, hogy ruháit levéve megmutassa azt, illetve nem érinthetik meg a zacskót. Felkérhetik Önt arra (vagy akár önként is felajánlhatja), hogy a ruháin kívül végighúzza a kezét a zacskón (hogy ezzel kizárja a robbanóanyagok jelenlétét), itt viszont véget kell érnie a további kivizsgálásnak. Töltsön le és nyomtasson ki egy „flash kártyát” az UOAA oldaláról, hogy azzal diszkréten közölhesse állapotát a közlekedésbiztonsági tiszttel. Próbáljon meg korábban megérkezni a kapuhoz, hogy éppen a beszállás előtt kicserélhesse zacskóját.

 

A levegőben

Néhányan aggódnak amiatt, hogy a repülés közben viselt sztómazsák felfúvódhat a kabinnyomás változásának hatására. Csekély a kockázata annak, hogy a nyomás hatására a zsák felfúvódik. Amennyiben ez mégis megtörténik, mindössze annyit kell tennie, hogy kimegy az illemhelyre és kiüríti a sztómazsákját. Ugyanakkor ne feledje, hogy az elfogyasztott ételek vagy italok is felfújódást okozhatnak - ezért a repülés közben fokozottan kerülje a szénsavas italok fogyasztását. A hátsó sorban, az illemhelyekhez közelebb eső ülőhely lefoglalása esetleg csökkentheti az aggályait és több magabiztosságot is adhat Önnek. Amennyiben feszélyezik a zacskót elhagyó hangok, akkor kellemes meglepetésként érinti majd, hogy emellett mennyire zajosnak bizonyul egy repülőgép kabinja. Lehet, hogy ez eddig fel sem tűnt, de eléggé valószínűtlen, hogy zsákja olyan hangos hangokat adjon ki, amelyek hallhatóak a kabinban. Semmi szükség arra, hogy előzetesen tájékoztassa a kabin személyzetét a sztómájáról, és feltehetően észre sem fogják majd venni azt.

Reméljük, hogy a sztómával való repülés sokkal egyszerűbbnek bizonyul, mint amire számított.

Bezárás
Műtét előtti tanácsadás

Műtét előtti tanácsadás

Egy sztómaműtét nyomasztó tapasztalat lehet az életében. A Coloplast Gondoskodás program a gyakorlati tanácsok és az érzelmi kérdések terén is segít a műtéti felkészülésben. Olvasson még több tanácsot a műtét előtti időszakról

Alábbiakban bemutatunk egy példát egy sztómával kapcsolatos alapvető információkat tartalmazó levélre, amelyet a műtét előtt kaphat (ebben az esetben kolosztóma műtétről van szó):

Maga a sztóma nem fogja megváltoztatni Önt és azt, hogy mire képes

Miközben nehéz lehet elfogadnia azt, hogy sztómazsákot kell viselnie, úgy véljük, idővel mégis ráébred arra, hogy folytathatja a korábbi életét. Sztómája nem fogja megakadályozni a sportolásban vagy abban, hogy a barátaival szórakozzon. A sztómazsákok egyszerre biztonságosak és diszkrétek – mások valószínűleg rá sem fognak jönni, hogy Ön zacskót visel, kivéve, ha úgy dönt, hogy elmondja nekik.


A sztóma egy sebészileg kialakított nyílás a testen

A kolosztómák leggyakoribb típusa a végkolosztóma, amely esetében a vastagbél (colon) egyik végét egy apró nyíláson keresztül kivezetik a hasfalra, majd a has bőréhez varrják egy nyílást (sztómát) hozva létre ezáltal. Kacs-kolosztóma esetén egy bélkacsot kihoznak a bőr felszínére, a kiemelt bélkacson metszést ejtenek, majd a széleket legördítik és a bőrhöz varrják. A műtét okának vagy a betegség súlyosságának függvényében a kolosztóma lehet átmeneti vagy tartós.


Miért kell sztómazsákot viselnem?

A kolosztóma műtétet követően a széklet a végbélnyílás helyett a sztómán keresztül távozik majd. A végbélnyílástól eltérően a sztómán nincs záróizom, ezért a széklet- vagy a bélgáz ürítése nem kontrollálható. Ezért van szükség egy zsák viselésére. Milyen gyakran szükséges cserélni vagy üríteni a zsákot? A kolosztómából származó végtermék nem sokban különbözik a normális széklettől; a végtermék általában formált és a zsákot napi egy-három alkalommal szükséges kiüríteni.

Bezárás
Bezárás

Ingyenes kiszállítás

Köszönjük hogy hozzánk fordult

Megkaptuk

Desctop verzió