Bevezetés

Ebben a részben a sztómaműtéttel kapcsolatos legfontosabb kérdésekről kap hasznos áttekintést. Talál egy rövid összefoglalót az érintett anatómiai struktúrákról és szervrendszerekről, a páciensek által tapasztalt egyes szövődményekről, illetve segítő tippeket és módszereket. 

 


Anatómia és élettan

Az emésztőrendszer

Az emésztőrendszer

Az emésztőrendszer a szervezet fő szervrendszereinek egyike. Az emésztőrendszer a táplálék emésztését és feldolgozását végzi. További információk az emésztőrendszerről
Bezárás

Az emésztő-, illetve húgyúti rendszer anatómiája és élettana

Emésztőrendszer

 
Az emésztőrendszer a szájüregtől a végbélnyílásig mintegy kilenc méter hosszúságú, és különböző szakaszokra osztható. Mindegyik szakaszban sajátos módon történik a táplálék feldolgozása és az emésztőrendszer következő szakaszára történő előkészítése, végül az ürülék széklet formájában távozik.

Az emésztőrendszer funkciói:

 • Az élelmiszer alapvető tápanyagokra történő mechanikai és kémiai lebontása
 • A tápanyagok felszívása a véráramba
 • Az ürülék feldolgozása és eltávolítása

Több szerv működik az emésztőrendszer mellett, folyadékokat és enzimeket termelve az emésztés elősegítése érdekében:

 • Nyálmirigyek a szájüregben
 • Savas folyadékok a gyomorban
 • Máj és epehólyag
 • Hasnyálmirigy

 

A gyomor-bél traktus a következő részekből áll:

 • Szájüreg
 • Nyelőcső
 • Gyomor
 • Vékonybél – éhbél (jejunum) és csípőbél (ileum)
 • Vastagbél – colon
 • Végbél
 • Végbélnyílás

 

A bélfal több rétegből áll

 

A vékonybél felnőttekben megközelítőleg 5-7 m hosszú. Három fő szakaszra oszlik:

 • Patkóbél (duodenum)
 • Éhbél (jejunum)
 • Csípőbél (ileum)

A jejunum és az ileum a bélfodor (mesenterium) révén rögzül a hasfalhoz. A bélfodor artériákat, vénákat és nyirokereket tartalmaz, amelyek biztosítják az oxigén és tápanyagok szállítását a vékonybél felé, illetve a vékonybél irányából.

 

A vastagbél felnőttekben megközelítőleg 1-2 m hosszú. Hat szakaszra oszlik:

 • Felszálló vastagbél
 • Haránt vastagbél
 • Leszálló vastagbél
 • Szigmabél, az S alakú struktúra
 • Végbél: az emésztőrendszer végső szakasza. A széklet a végbél ampullájában gyűlik össze. A teli ampulla ingert küld a belek kiürítésére
 • Végbélnyílás, az emésztőrendszer záró szakasza
Bezárás
A húgyúti rendszer

A húgyúti rendszer

A húgyúti rendszer a szervezet fő szervrendszereinek egyike. A húgyúti rendszer a folyadék- és elektrolit-egyensúly megteremtésében, illetve a vizelet kiválasztásában vesz részt. További információk a húgyúti rendszerről
Bezárás

A húgyúti rendszer

A húgyúti rendszer

A húgyúti rendszer általános funkciója a vizelet termelése és elvezetése, a salakanyagok eltávolítása és a vér folyadékegyensúlyának szabályozása. A teljes húgyúti rendszer az emésztőrendszer mögött helyezkedik el.

 

A húgyúti rendszer a következő részekből áll:

 • Két vese
 • Két húgyvezeték
 • Húgyhólyag
 • Húgycső

A vese bab alakú páros szerv, amely folyamatosan szűri a vért, eltávolítja a salakanyagokat és a fölösleges vizet, illetve biztosítja a folyadék és az elektrolit egyensúlyt Ez a szűrési folyamat vizelettermelést eredményez.

 

A húgyvezetékek olyan csatornák, amelyek elvezetik a vizeletet a veséktől a húgyhólyagig.

 

A húgyhólyagnak kettős funkciója van. Egyszerre vizelettároló tartály, illetve a szervezetből a vizeletet eltávolító pumpa. A vizeletet a hólyagfalban található izom nyomja ki.

 

A húgycső olyan csatorna, amely összeköti a húgyhólyagot a külvilággal.

Bezárás

Sztómaműtét előtt

A sztóma kijelölése

Hogyan történik a sztóma kijelölése a műtét előtt?

A well-placed stoma can make a big difference to patients’ quality of life. A good stoma site is easy for the patient to see, allows for secure pouching and freedom of movement - essential to avoid complications. Hogyan történik a sztóma helyének kijelölése?
Bezárás

Hogyan történik a sztóma kijelölése a műtét előtt?

A sztóma kijelöléseFontos a műtét előtti jelölés a sztóma megfelelő helyének kiválasztásához a beteg életminőségének szempontjából. A kedvező hely segíthet megelőzni az olyan lehetséges problémákat, mint a szivárgás, az illeszkedési gondok, a bőrirritáció, a fájdalom és a lelki, érzelmi összeomlás.

A sztóma helyének kijelölése során fontos figyelembe venni a test dinamikáját, mivel ez folyamatosan változik az olyan tényezők hatására, mint a különböző testhelyzetek és hegképződés. A sztóma körüli gyűrődést és ráncképződést meg kell előzni. Mindemellett a beteg életmódja és aktivitási szintje is befolyásolni fogja a sztóma helyének meghatározását.

A hely kijelölése előtt vegye figyelembe a következő négy tényezőt:

 1. Fizikális állapot:
  Testalkat, jelenlegi súly és a közelmúlt súlyingadozásai, kézügyesség és látás
 2. Közösségi tevékenységek:
  Foglalkozás, testhelyzet munkavégzés közben, sportolás, hobbik, öltözködési szokások, kulturális és vallási szempontok
 3. Elkerülendő területek:
  Csontos kiemelkedések, bőrredők, előző műtétekből származó hegek, a köldök, az övvonal és a besugárzott, illetve nagyon érzékeny (atrófiás) bőrterületek
 4. Láthatóság:
  A sztómát olyan területen kell elhelyezni, amelyet a beteg lát, illetve elér. Ellenkező esetben a beteg nem tudja saját maga kezelni a sztómáját, és a segédeszköz cseréjéhez mások segítségére lesz majd szüksége.

A sztóma módosítja a testfunkciókat, illetve a testképet. Ha azonban az egészségügyi szakemberek – azaz a sztómaápoló és a sebész – együttműködnek egymással abban, hogy szakértő ellátást nyújtsanak a betegek számára, úgy jelentősen megnövekedik a jó végkimenetel esélye.


Bezárás
Különböző sztómatípusok

Különböző sztómatípusok

Három sztómatípus létezik; mindegyiket más-más céllal hozzák létre. Olvasson tovább, hogy megtudhassa, általában hová helyezik őket, illetve mire szolgálnak. A sztóma három különböző típusa
Bezárás

A három különböző sztómatípus

A sztóma három típusa:

- Kolosztóma
- Ileosztóma
- Urosztóma

 

A sztóma kialakításaKolosztóma

A kolosztómaműtét során a vastagbél egy részét a hasfal felszínére hozzák a sztóma kialakításához. A kolosztómát általában a hasfal bal oldalán alakítják ki. A bélrendszer ezen részében található széklet szilárd, és mivel a sztóma nem rendelkezik a székelést irányítani tudó izmokkal, a székletet sztómazacskó segítségével kell összegyűjteni.

 

Kétféle kolosztómaműtét létezik: végkolosztómia és kacskolosztómia.

 

Végkolosztómia
Ha a vastagbél (colon) bizonyos részeit vagy a végbelet eltávolítják, a megmaradt vastagbélszakaszt a hasfal felszínére hozzák sztóma kialakításához. Egy végkolosztóma lehet átmeneti vagy végleges. Az átmeneti megoldás azokban az esetekben alkalmazható, amikor a beteg bélszakaszt eltávolítják, és a megmaradt bélszakasznak pihennie kell, mielőtt a végeket egyesítenék egymással. A végleges megoldást azokban az esetekben választják, amikor túlságosan kockázatos vagy nem lehetséges a két bélszakasz újraegyesítése.

 

Kacskolosztómia
Kacskolosztómia során a bélszakaszt a bőrfelszín fölé emelik, és sztómahíddal rögzítik. A kiemelt bélkacson metszést ejtenek, majd a széleket legördítik és a bőrhöz varrják. A kacssztóma tehát tulajdonképpen két, egymással egyesített (kétcsövű) sztómából áll. A kacskolosztóma jellemzően átmeneti megoldás, amelyet sürgősségi esetben végeznek. A bélszakaszok műtéti egyesítésének védelmében is sor kerülhet rá.

 

Ileosztóma

Az ileosztómaműtét során az ileumnak nevezett vékonybél egy részét a hasfal felszínére hozzák sztóma kialakításához. Ileosztómát jellemzően akkor hoznak létre, ha a vékonybél végső szakasza betegedett meg, és általában a hasfal jobb felén alakítják ki.

 

A bélrendszer ezen részében található széklet általában folyékony, és mivel a sztóma nem rendelkezik a székelést irányítani tudó izmokkal, a székletet sztómazacskó segítségével kell összegyűjteni.

 

Kétféle ileosztómaműtét létezik:

Végileosztómia

Végileosztómia

Végileosztómát akkor hoznak létre, amikor a vastagbél (colon) egy részét eltávolítják (vagy pihennie kell), és a vékonybélszakasz végét a hasfal felszínére hozzák sztóma kialakításához. Egy végileosztóma lehet átmeneti vagy végleges.

Az átmeneti megoldás azokban az esetekben szokásos, amikor a beteg bélszakaszt eltávolítják, és a megmaradt bélszakasznak pihennie kell, mielőtt a végeket egyesítenék egymással. A végleges megoldást azokban az esetekben választják, amikor túlságosan kockázatos vagy nem lehetséges a két bélszakasz újraegyesítése.

Kacsileosztóma

Kacsileosztóma

Kacsileosztóma esetén egy vékonybélkacsot a bőrfelszín fölé emelnek, és sztómahíddal rögzítenek. A kiemelt bélkacson metszést ejtenek, majd a széleket legördítik és a bőrhöz varrják. A kacsileosztóma tulajdonképpen két, egymással egyesített sztómából áll.

A kacsileosztóma jellemzően átmeneti megoldás; a bélszakaszok műtéti egyesítésének védelmében végzik. Ha ideiglenes, akkor egy későbbi műtét során zárják le, illetve varrják vissza.

 

UrosztómaUrosztóma

Ha a húgyhólyag vagy a húgyúti rendszer károsodott vagy megbetegedett, és a beteg képtelen a vizelet normális elvezetésére, akkor húgyúti elterelésre van szükség. Ezt urosztómának, ileumkonduitnak vagy Bricker-hólyagnak nevezik.

Egy elkülönített bélszakaszt felhoznak a hasfal jobb felének felszínére, a másik végét pedig felvarrják. A húgyvezetékeket leválasztják a húgyhólyagról, és hozzáillesztik az elkülönített bélszakaszhoz. Mivel ez a bélszakasz túl rövid ahhoz, hogy tárolóként működhessen, és nem rendelkezik olyan izommal vagy billentyűvel, amellyel szabályozható lenne a vizelés, a betegnek urosztómás zsákra lesz szüksége a vizelet összegyűjtéséhez.

Bezárás

A sztóma szövődményei

Sztóma környéki bőrelváltozások

A sztóma környéki bőrelváltozások a sztómával élő emberek körében leggyakrabban jelentkező szövődmények; a sztómaápolóknál tett vizitek egyharmadát teszik ki. A leggyakoribb ok a szivárgásból adódó kémiai irritáció. Gyakori bőrelváltozások
Bezárás

Sztóma környéki bőrelváltozások

A sztóma környéki bőr monitorozása -már a műtét utáni fázisban- alapvető fontosságú a bőr egészségének biztosításában, illetve abban, hogy bőrelváltozás esetén azonnal elkezdhető legyen a megfelelő és következetes kezelés.

 

A DET diagnosztikai eszközt a Globális tanácsadó testület sztómaápolóinak közreműködésével fejlesztettük ki a sztóma környéki bőr pontos felméréséhez.

 

Az eszköz két részből áll: a DET-pontszámból, illetve a Diagnosztikai útmutatóból:

 • DET-pontszám (elszíneződés, erózió, szövetszaporulat) – objektív észrevételek alapján biztosítja a sztóma környéki bőr standardizált és validált értékelését.
 • Diagnosztikai-útmutató (felmérés, beavatkozás, monitorozás)  – biztosítja a sztóma környéki bőrelváltozások kiváltó ok alapján történő osztályozását, és útmutatást ad az ápolásra vonatkozóan. Az útmutató átfogó szakirodalmi áttekintésen alapszik.

 

Az eszközt azért tervezték, hogy segítsen a következőkben:

 • Kiértékelni a sztóma környéki bőrállapotot validált DET-pontskálán a felmérés pillanatában
 • Kiválasztani a legmegfelelőbb segédeszközt és a sztóma környéki bőrápolási rutint
 • Létrehozni agy közös nyelvet a kollégákkal a sztóma környéki bőrbetegségek leírásához 

 

A DET bőrdiagnosztikai eszköz az útmutatóval és a DET pontrendszer innen tölthető le. A letöltéshez online, illetve offline változat is rendelkezésre áll.

Bezárás

A sztómaműtétet követő korai szövődmények

Mint minden műtét esetén, szövődmények közvetlenül a sztómaműtét után is felléphetnek. Gyakori korai szövődmények
Bezárás

A sztómaműtétet követő korai szövődmények

VérzésVérzés

 • A legkorábbi szövődmény

 • Általában spontán módon eláll

A vérzés elállítására használjon hideg vízbe mártott és kicsavart puha anyagot. Folyamatos vérzés esetén szükség lehet a vérző ér lekötésére, aláöltésére.

 

ÖdémaÖdéma

 • Műtét után léphet fel

 • Rendszerint 1-2 hét alatt megszűnik
 • A segédeszköz felhelyezésnél használjon sztómavédő pasztát.

Hozzon létre bemetszéseket, szeleteket a tapadó felszínen, hogy több rugalmasságot biztosítson, és megelőzze a nyálkahártya felsértését.

NekrózisIszkémia/nekrózis (vértelenség/ szövetelhalás)

 • A műtéti szövődményekből adódó gyenge vagy megszűnt vérellátás
 • Szoros megfigyelés szükséges
 • Ha létfontosságú szövetet érint, az elhalt szöveteket eltávolítják. Ellenkező esetben újbóli műtétre van szükség

SzétválásSzétválás

 • A szétválás jellemzői:
  • Részleges vagy teljes
  • Felszínes vagy mély
 • Kétféle kezelési lehetőség:
  • Nyílt drenázs a segédeszköz külső leválási szélhez történő rögzítésével
  • A szétválás nedves sebgyógyulása a tapadó felszín alatt.

FisztulaFisztulák

 • A fisztula olyan csatorna, amely két, természetes körülmények között egymással nem kommunikáló struktúra között spontán módon alakul ki
 • A spontán fisztulák másodlagos módon keletkeznek akár belső betegségek, akár külső sérülések következtében. Az irritábilis bélszindrómák, például a Crohn-betegség gyakran okoz fisztulákat
 • A kezelés vagy konzervatív vagy sebészi

 

Konzervatív kezelés:

 • A folyadék- és elektrolit-egyensúly biztosítása
 • A szepszis antibiotikumokkal történő megfékezése
 • Teljes parenterális táplálás a fisztulán át távozó termékek csökkentésére
 • A fisztula drénezése

 

 

Bezárás

Későbbi szövődmények

Szövődmények a sztómaműtétet követően hosszú távon is bekövetkezhetnek. Gyakori késői szövődmények
Bezárás

A sztómaműtétet követő késői szövődmények

A sztóma visszahúzódásaA sztóma visszahúzódása

 • A visszahúzódott sztóma a bőr alatti szinten található; a leggyakrabban egy túl rövid bélszakasz felhasználása miatt következik be

Kezelés:

 • Konvex alaplap vagy sztómavédő paszta
 • Túlsúly/obezitás esetén ösztönözni kell a súlyvesztést
 • Kolosztóma esetén irrigáció
 • További műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

SérvSérv

 • A sztóma körüli kidudorodás lehet valódi, kicsúszott vagy „hamis” sérv
 • Valódi sérv – egy bélkacs kitüremkedik a hasfalon található nyíláson keresztül
 • Kicsúszott sérv – a sztóma kialakításához használt bélszakasz belehurkolódik a bőr alatti zsírszövetbe
 • „Hamis” sérv – a meggyengült hasfal miatt a megnövekedett hasűri nyomás kidudorodást hoz létre a test oldalsó részén – ez a leggyakoribb ok.

Sztómaprolapszus (előesés)Sztómaprolapszus (előesés)

 • A kolosztóma létrehozásához felhasznált bélszakasz majdnem teljesen kifordul és előrenyomódik

 • Kezelése az előreesett szakasz hasüregbe történő gyengéd visszanyomásával történik
 • Ödéma esetén használjon jeget a vérátáramlás csökkentésére, illetve cukrot az ödéma csökkentésére
 • Sebészeti helyreállításra lehet szükség

SzűkületSzűkület

 • A sztóma ödémás, gomba alakú és fényesen csillog
 • A széklet vékony csík formájában ürül; az elzáródás a sztóma körüli szövetek feszüléséből adódik
 • A bél tágításával kezelhető
 • Ha a bőr szintjén található, helyi műtétre lehet szükség

GranulómákGranulómák

 • A nyálkahártyán található granulómák a sztóma és a bőr közötti átmeneten láthatók
 • Az okok között szerepel például a kémiai vagy mechanikai irritáció
 • A kiemelkedő területek ezüst-nitráttal kezelhetők
 • Diatermia (elektromos hőkezelés)
 • Lézeres kezelés
Bezárás
Bezárás

Ingyenes kiszállítás

Köszönjük hogy hozzánk fordult

Megkaptuk

Desctop verzió